AstraZenecan koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa

Julkaisuajankohta 14.10.2021

AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa, kun nykyiset Vaxzevria-rokotteet vanhenevat 30.11.2021. Tämän jälkeen rokotetta ei enää hankita Suomeen. Ennen vanhenemista rokotetta voidaan yhä käyttää aiempaan tapaan toisiin ja kolmansiin rokoteannoksiin. Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan vain yli 65-vuotiaille. Vaxzevria on adenovirusvektorirokote.

”AstraZenecan Vaxzevriaa ei tarjota enää ensi viikosta alkaen ensimmäisenä rokotteena, koska tätä samaa rokotevalmistetta ei voida vanhenevan rokote-erän takia tarjota enää kuuden viikon kuluttua tarvittavaan toiseen annokseen”, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo.

Lokakuun lopusta alkaen voidaan tarjota Janssenin koronavirusrokotetta 65 vuotta täyttäneille 

Lokakuun viimeisestä viikosta alkaen AstraZenecan sijaan voidaan tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta kansallisen suosituksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Rokotetta voidaan tarjota myös niille 18–64-vuotiaille, joille ei voida lääketieteellisistä syistä antaa mRNA-rokotetta.

”mRNA-rokote sopii hyvin lähes kaikille. Sellaisissa harvinaisissa tapauksissa, joissa mRNA-rokotteen ottanut on saanut anafylaktisen reaktion rokotteesta tai jostain sen ainesosasta, ei toista annosta voida antaa mRNA-rokotteella. Tällöin onkin käytettävä adenovirusvektorirokotetta”, Kontio kertoo.

Janssenin kohdalla on samat turvallisuusnäkökulmat kuin Astra Zenecan valmisteella: myöskään Janssenia ei varovaisuusperiaatteen mukaisesti tarjota alle 65-vuotiaille hyvin harvinaisen verisuonitukosriskin vuoksi. 

”Suomeen saapuu tällä hetkellä eniten Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on mRNA-rokote. Suurimmalle osalle väestöstä tarjotaan vastedes ensisijaisesti tätä rokotetta. Jos yli 65-vuotias ei kuitenkaan halua ottaa mRNA-rokotetta, voidaan hänelle tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta”, Kontio sanoo.

Janssenin rokote on hyvin samanlainen suojateholtaan kuin AstraZenecan rokote. Sillä on tällä hetkellä myyntilupa yhden rokoteannoksen perussarjalle, mutta tutkimuksia kahden rokotteen sarjasta on jo tehty. Valmistaja on parhaillaan hakemassa lääkeviranomaiselta myyntilupaa tehosteannoksen käytölle, sillä yhden annoksen suojateho hiipuu kuten muillakin koronarokotteilla. 

THL suositteleekin myös Janssenilla aloitetussa rokotussarjassa toistaiseksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.

THL on ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä AstraZenecan rokotteen käytön loppumisesta. THL:n verkkosivuja päivitetään valmisteiden osalta mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi rokotukset - thlfi