Asunnottomuutta voidaan ehkäistä ja vähentää sote-palveluilla

Julkaisuajankohta 6.2.2024 13.51
Uutinen

Sosiaali- ja terveyspalveluilla voidaan sekä ehkäistä että vähentää asunnottomuutta.

Tämä havaittiin asunnottomuutta vähentävien sote-palveluiden kehittämishankkeissa, joita toteutettiin vuosina 2020–2023 yhdeksällä alueella eri puolilla Suomea. Hankkeiden tuloksia on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimassa loppuraportissa. Sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimat kehittämishankkeet olivat osa ympäristöministeriön yhteistyöohjelmaa asunnottomuuden puolittamiseksi. Vuonna 2024 alkavan uuden ohjelman tavoitteena on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus kokonaan vuoteen 2027 mennessä.

Asunnottomuus ja asunnottomuuden uhka voivat johtua monista eri syistä. Syyt voivat liittyä esimerkiksi henkilökohtaiseen talouteen, päihteiden käyttöön, mielenterveyteen tai elämänhallinnan ongelmiin. Alueella voi myös olla pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista tai tuetusta asumisesta.

Kehittämishankkeiden kokemusten mukaan asunnottomuuden vähentämiseksi tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka on suunnattu asunnottomille ja asunnottomuuden uhkaa kokeville henkilöille. Näitä ovat muun muassa moniammatilliset ja asiakkaan luo jalkautuvat toimintamallit sekä asumisneuvonta, asumisen sosiaaliohjaus ja taloussosiaalityö, joiden tuella asiakas saa tarvitsemaansa yksilöllistä ohjausta ja tukea asumiseen, elämänhallintaan ja talouden hallintaan liittyvissä kysymyksissä.

Alkavassa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen ohjelmassa painotetaan kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä. Kehittämishankkeissa tuli esiin, että yhteistyötä tarvitaan muun muassa asuntojen riittävän tarjonnan turvaamiseksi sekä asumista tukevien palvelujen ja neuvonnan kehittämiseksi.

Kehittämishankkeiden arvioinnin loppuraporttiin sisältyi kaikkiaan kuusi toimenpide-ehdotusten kokonaisuutta. Kehittämishankkeet toteutettiin Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla sekä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusotessa,

Suomessa on edelleen vailla vakituista asuntoa noin 3600 ihmistä, vaikka asunnottomien määrä on vähentynyt jo useita vuosia. Asunnottomuus ja asunnottomuuden uhka koskettavat kaikkia paikkakuntia, vaikka asunnottomia onkin eniten suurissa kaupungeissa.

Lähde: Eeva Liukko, Pekka Karjalainen, Asunnottomuustyön ytimessä. Asunnottomuutta vähentävien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeiden loppuraportti. Työpaperi 46/2023, THL

Lisätietoja:

Eeva Liukko
erityisasiantuntija, THL
Puh. 029 524 7858

Pekka Karjalainen
erityisasiantuntija, THL
Puh. 029 524 7055

[email protected]

Lisää aiheesta:

Asunnottomuuden yhteistyöohjelman arviointi. Ympäristöministeriön julkaisuja 32/2023
Matalan kynnyksen sote-palvelut voivat vähentää asunnottomuutta. STM, tiedote 13.12.2023
Yhteistyöllä asunnottomuuden poistamiseen. Seminaarin 13.12.2023 ohjelma

Sote-palvelujen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen