Hyppää sisältöön

Elämän loppuvaiheen hoidon osaaminen heikentynyt vanhuspalveluissa – Saattohoitopassi-verkkokoulutusta hyödyntäneet yksiköt erottuvat osaamisellaan

Julkaisuajankohta 3.4.2025 6.00
Tyyppi:Uutinen

Elämän loppuvaiheen hoidon osaaminen on iäkkäiden palveluissa edelleen puutteellista ja heikentynyt entisestään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Ammattilaisten osaaminen vaihtelee hyvinvointialueittain huomattavasti.

Tiedot perustuvat ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon yksiköiden esihenkilöiden arvioihin Vanhuspalvelujen tila -seurannan kyselyissä vuosina 2020 ja 2023.

Vuonna 2023 ainoastaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaaminen kokonaisuutena arvioitiin hieman paremmaksi kuin edellisenä seurantavuonna. Ympärivuorokautisessa hoidossa kokonaisuuden hyväksi arvioineiden osuus nousi 55 prosentista 62 prosenttiin ja kotihoidossa 22 prosentista 25 prosenttiin. Muut elämän loppuvaiheen hoidon tärkeät osa-alueet – kivun hoito, muu oirehoito, lääkehoito ja lääkkeetön hoito, psykososiaalisten oireiden ja eksistentiaalisten tarpeiden tunnistaminen sekä läheisten kohtaaminen kuoleman lähestyessä ja surutyössä – arvioitiin vuonna 2023 jopa aiempaa heikommaksi. 

”Iäkkäiden palveluita ovat viime vuosina kuormittaneet henkilöstön saatavuusongelmat, sote-uudistus sekä koronapandemian aiheuttama palvelujärjestelmän kuormittuminen. Henkilökuntaa ei ole ehditty kouluttaa ja se on vaihtunut paljon”, arvioi THL:n tutkija Pirita Forsius.

”Etenkin kivun ja muun oirehoidon heikko osaaminen on hälyttävää ja vaatii välitöntä panostusta henkilöstön osaamiseen. Yksikön omaa osaamista on tarvittaessa täydennettävä palliatiivisen hoidon erityistason palveluiden, kuten palliatiivisen kotisairaalan turvin”, Forsius sanoo.

Seurannan mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä 85 prosentilla ja kotihoidon yksiköistä 74 prosentilla oli alueellaan kotisairaala vuonna 2023.
Kotihoidossa osaaminen arvioitiin kaikkiaan selvästi heikommaksi kuin ympärivuorokautisessa hoidossa. 

”Palliatiivisen hoidon tarpeita ei ehkä tunnisteta kotihoidossa yhtä hyvin kuin ympärivuorokautisessa hoidossa. Kotihoidon työntekijöidenkin on tärkeää osata elämän loppuvaiheen hoito, sillä kotihoidon lisääntyessä kotona kuoleminenkin lisääntyy”, Forsius korostaa.

Osaavan hoidon saaminen voi riippua asuinpaikasta – täydennyskoulutus on vaikuttanut positiivisesti

Elämän loppuvaiheen hoidon osaaminen vaihteli huomattavasti hyvinvointialueittain. Ympärivuorokautisessa hoidossa Pohjois-Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueet sijoittuvat jokaisella arvioidulla osa-alueella yli maan keskiarvon. Helsingin kaupunki sekä Itä-Uudenmaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueet puolestaan sijoittuvat jokaisella osa-alueella alle keskiarvon. 

”Suuret erot osaamisessa hyvinvointialueiden välillä ovat huolestuttavia, sillä ihmiset ovat eri asemassa asuinpaikkansa perusteella. Osa hyvinvointialueista on panostanut elämän loppuvaiheen hoidon kouluttamiseen muita enemmän esimerkiksi systemaattisilla täydennyskoulutusmalleilla. Kaikilla hyvinvointialueilla tällaisia ei ole”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Teija Hammar.

Tulosten perusteella THL:n Saattohoitopassi-täydennyskoulutus on edesauttanut palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaamista, sillä osaaminen oli parempaa ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä, joissa kurssia oli suoritettu.

”Saattohoitopassi-verkkokoulutus tarjoaa alan perustiedot. Sen tyyppistä opetusmateriaalia kannattaa hyödyntää yksiköiden koulutussuunnitelmissa. Kurssien sisältöjä kannattaa myös käsitellä työyhteisöissä yhdessä”, Hammar vinkkaa.

”Elämän loppuvaiheen hoito on olennainen osa vanhuspalvelujen ammattilaisten työtä. Lähes kaikilla iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon asiakkailla on yksi tai useampi kuolemaan johtava sairaus”, Forsius muistuttaa. 

Tutkimus perustuu THL:n Vanhuspalvelujen tila -seurannan tietoihin vuosilta 2020 ja 2023. Seuranta lähetetään kaikkiin ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon yksiköihin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot 

Tutkimuksesta tiiviisti: Miltä näyttää elämän loppuvaiheen hoidon osaaminen iäkkäiden palveluissa?Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Kehittyvät iäkkäiden palvelut Suomessa: Vanhuspalvelujen tila -seurannan tuloksia 2023Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Saattohoitopassi-verkkokoulu (Käytettävissä 31.5.2025 asti)

Pirita Forsius
tutkija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Teija Hammar
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Ikääntyminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen