Esittelyssä Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman aluekoordinaattorit, osa 2/5: ”On tärkeää tuntea maakunnan toimijoiden oma visio”

Julkaisuajankohta 12.8.2020

Kuva: Emil Ståhle

Sote-uudistuksen tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja ja siirtää painopistettä ehkäisevään työhön. Työkaluna tavoitteisiin pääsemiseksi on THL:n koordinoima Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, jota toteutetaan alueellisissa kehittämishankkeissa eri puolilla Suomea. 

THL:n viisi aluekoordinaattoria tukevat alueita hankkeiden valmistelussa ja toimeenpanossa. Aluekoordinaattoreiden toiminta-alueita ovat yliopistosairaaloiden erityisvastuualueet (erva). 

HYKSin erva-alueen aluekoordinaattori Miia Ståhle odottaa jo innolla syksyä ja tositoimiin pääsemistä. Hän toivoo, että etäkevään jälkeen pääsisi pian jo näkemään ihmisiä ja tutustumaan alueiden toimipisteisiin ja toimintaympäristöihin. 

”Minulla on vastuullani sekä maantieteellisesti että väestöllisesti iso alue, johon kuuluvat pienemmät maakunnat Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Päijät-Häme ja sitten monin tavoin erityiskysymyksiä sisältävä Uusimaa. Kaikkialla halutaan parantaa peruspalvelujen toimintaa paremmaksi, sujuvammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa kehitetään yhdessä ja tasapuolisesti, oikeassa sote-hengessä.” 

Ståhle oli ollut mukana jo Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluryhmissä Uudellamaalla. Se sytytti kipinän nähdä asioita laajemmasta perspektiivistä ja ymmärtää sote-palveluja isommassa mittakaavassa. Sen vuoksi aluekoordinaattorin tehtävä tuntui ensi kuulemalta juuri sopivalta ja mielenkiintoiselta mahdollisuudelta. 

"Haluan olla mukana tekemässä muutosta ja nähdä sitä sisältä käsin. Siksi otin rohkean loikan ja hain tehtävään.”    

Tarvittaessa kuuntelevana korvana ja kannustajana eteenpäin

Ståhle pitää työtään näköalapaikkana moneen suuntaan. Omalla toiminnallaan hän pyrkii auttamaan alueensa maakuntia pääsemään tavoitteisiinsa.  

”On tärkeää tuntea maakunnan toimijoiden oma visio siitä, miten alueella halutaan järjestää perustason sosiaali- ja terveyspalvelut. Jokaisen maakunnan erityisyys tulee oppia tietämään. Tarvittaessa toimin myös kuuntelevana korvana ja kannustajana eteenpäin, koska jokaisessa hankkeessa varmasti tulee hetkiä, joissa täytyy miettiä uutta suuntaa tai uutta näkökulmaa kehitettävään asiaan.” 

Aluekoordinaattorin tehtävät koostuvat paitsi kokonaisuuden tukemisesta, myös pienemmistä, yksittäisistäkin asioista huolehtimisesta.

”Pidän myös tärkeänä muistutella erilaisista ajankohtaisista asioista, koulutuksista tai julkaistuista tutkimuksista. Haluan varmistaa, että alueillani olisi käytössään kaikki mahdollinen tieto ja tuki onnistuneeseen tulevaisuuden sote-keskuksen kehittämiseen.” 

Moniammatillisten työyhteisöjen konkari

Ståhle on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Hänellä on myös johtamiseen liittyviä koulutuksia. Opintopolku jatkuu edelleen, sillä parhaillaan hänellä on meneillään opinnot hyvinvointipalveluiden erikoissosiaalityöntekijäksi.

Hän on työskennellyt koko työuransa osana moniammatillisia työyhteisöjä, esimerkiksi sosiaalityöntekijänä Kelassa ja kaupungin perheneuvolassa. Hän onkin tehnyt tiivistä tiimityötä muun muassa psykologien, lääkärien sekä fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien kanssa. 

”Pisin ja itselleni merkittävin työkokemus minulla on terveydenhuollon sosiaalityöstä, olen työskennellyt sekä terveyssosiaalityöntekijänä että johtavana sosiaalityöntekijänä HUSissa. Tähän työhön sisältyi myös potilasasiamiehen tehtävät.” 

Monipuolinen työhistoria tuntuu hyvältä taustalta nykyiseen tehtävään. Palvelujärjestelmä kokonaisuudessaan on tullut tutuksi vahvuuksineen ja heikkouksineen.

”Ajattelin, että kokemukseni työskentelystä varsinaisella sote-yhteispinnalla terveyssosiaalityössä sekä vertikaalisen että horisontaalisen yhteistyön risteymässä voisi olla jotakin, mitä tässä aluekoordinaattorin työssä tarvitaan.” 

Työstään innostunut Ståhle on varmistanut myös yksityiselämän puolelta vahvan tuen. 

”Minulla on koira, karvaturri Romeo, jonka aion kouluttaa sote-koiraksi. Sitten kun kukaan muu ei enää jaksa kuunnella sote-juttujani, Romppu kuuntelee ymmärtäväisesti ja kääntää juuri sopivasti päätään oikeissa kohdissa napittaen pyöreillä silmillään ymmärtäväisesti ja tyynesti.” 

Sote-palvelujen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen