Esittelyssä Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman aluekoordinaattorit, osa 3/5: ”Jos muutoksesta haluaa mieleisensä, sitä on tehtävä itse”

Julkaisuajankohta 15.9.2020

Kuva: Pauliina Hietaharju

Sote-uudistuksen tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja ja siirtää painopistettä ehkäisevään työhön. Työkaluna tavoitteisiin pääsemiseksi on THL:n koordinoima Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, jota toteutetaan alueellisissa kehittämishankkeissa eri puolilla Suomea. 

THL:n viisi aluekoordinaattoria tukevat alueita hankkeiden valmistelussa ja toimeenpanossa. Aluekoordinaattoreiden toiminta-alueita ovat yliopistosairaaloiden erityisvastuualueet (erva). 

TAYSin alueen aluekoordinaattori Leena-Kaisa Nikkarinen näkee yhtenä tärkeänä tehtävänään saattaa yhteen eri asiantuntijoita eri sektoreilta ja luoda heille paikkoja yhteistyöhön. 

”Aluekoordinaattorina tehtäväni on koota ja välittää sellaista tietoa, jota hanketoimijat tarvitsevat sote-uudistuksen eteenpäin viemiseksi ja joka tukee eri toimijoiden yhteistä tekemistä niin, että he voivat keskittyä omaan alaansa liittyvään sisältöjen kehittämiseen.” 

Nikkarinen nostaa myös esille osallisuusnäkökulman.

”Haluaisin erityisesti pitää mielessä kuntalaiset ja kolmannen sektorin toimijat, sillä heidän osallistumisensa sote-palvelujen kehittämiseen tuo palvelut ihmistä lähelle.”

Palvelujen kehittäminen ja uudistaminen on arkipäivää

Nikkarisen vastuualueena on kolme maakuntaa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa. Hän kertoo, että maakunnissa on kehittämisintoa ja hyvä vauhti päällä sote-uudistuksen hankkeiden käynnistämisessä. 

”Palvelujen kehittäminen ja uudistaminen on arkipäivää kaikilla kolmella alueella. Yhteinen kehittäminen on moniulotteista.” 

Hankehakemusten valmistelu maakunnissa keväällä 2020 keskellä kiihkeintä korona-aikaa oli Nikkarisen mukaan erikoistilanteesta huolimatta erittäin hedelmällistä. 

”Valmistelu tuntui myös lähentävän eri alojen asiantuntijoita ja tarjoavan uusia näkökulmia kehittämistyöhön. Toisaalta raskaana koronakeväänä alueilla näkyi myös huolta henkilöstön riittämisestä ja jaksamisesta uudistuksen aikana. On kuitenkin ollut ilo huomata, että toimijoilla näyttää taas olevan uutta innostusta ja voimia uusiin ponnisteluihin erikoisen, mutta kauniin kesän jälkeen.” 

Nikkarinen on valmistautunut luottavaisin mielin syksyyn.

”Syksystä on tulossa työntäyteinen. Pyrin olemaan paikalla siellä, missä kulloinkin tarvitaan järjestelijää ja koordinaattoria. Asiat yleensä järjestyvät aikanaan, joten odotukseni ovat kannustavan innostuneet.”

Suunnitelmissa tulevaisuuden tutkimuksen opintoja

Nikkarinen on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti. Hän on työskennellyt monenlaisissa sote-alan kehittämistehtävissä Tampereen kaupungilla ja Jyväskylän yliopistossa.

”Taustaltani fysioterapeuttina olen tehnyt monialaista yhteistyötä eri ammattilaisten kanssa aina, ja ehkäpä tältä taustalta uteliaana ponnistaen olen vuosien varrella päätynyt muun muassa suun terveydenhuollon, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä yhteiskehittämisen maailmoihin, joissa kuntalaiset ja palvelut kohtaavat toisensa.”

Hankemaailma tuli Nikkariselle tutuksi Kaste-ohjelman Väli-Suomen ohjelmapäällikkönä vuosina 2009 – 2015. Kaste-vuodet antoivat monipuolista ja vahvaa kokemusta laajojen alueellisten kehittämishankkeiden koordinoinnista. Siksikin aluekoordinaattorin tehtävä tuntui sopivalta heti ensisilmäykseltä. 

”Kun näin hakuilmoituksen, ajattelin, että tuossa on minun unelmatyöni.”

Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman aluekoordinaattorin rooliin sopii, että tulevaisuus kiinnostaa myös tutkimismielessä. 

”Tulevaisuuden tutkiminen on aina kiinnostanut minua, ja alan opiskelun aloittaminen on pitkäaikainen, vielä toteutumaton haaveeni. Ajattelen, että maailma tuntuu nyt kovin hauraalta, kokonaan toisenlaiselta jo nyt kuin se oli vuoden 2020 alussa. Koronavirus on eristänyt meitä, mutta tuonut lähemmäs meille myös uusia asioita ja näkökulmia, sellaisia, joista katseemme on ennen saattanut pyyhkiä ylitse.” 

Nikkarinen näkeekin kuluneen vuoden tapahtumissa yhtymäkohtia tulevaisuuden sote-keskuksen kehittämiseen.

”Meillä on jo kaikki tarvittava tässä ihan lähellä, mutta meidän täytyy nyt nähdä asiat uudella tavalla ja muotoilla sopivaksi ja joustavaksi muuttuvaan ympäristöön. Jos muutoksesta haluaa mieleisensä, sitä on tehtävä itse.”

Sote-palvelujen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen