Etuus- ja verotusjärjestelmän muutokset kavensivat tuloeroja ja nostivat etenkin pienituloisten kotitalouksien tuloja vuonna 2020
Vuoden 2020 alussa voimaan tulleet etuus- ja verotusjärjestelmän muutokset kavensivat suomalaisten tuloeroja selvästi. Tuoreen simulointitutkimuksen mukaan työttömyysturvan ja vähimmäiseläkkeiden korotukset sekä aktiivimallin poisto nostivat etenkin pienituloisten kotitalouksien tuloja. Samalla esimerkiksi sosiaalivakuutusmaksujen nostot kiristivät monien verotusta.
Tuloerot pienentyivät Gini-kertoimella mitattuna 0,3 prosenttiyksikköä ja pienituloisuusaste laski arviolta 0,6 prosenttiyksikköä.
”Vuoden 2020 alussa tapahtuneiden muutosten välittömät vaikutukset olivat kutakuinkin yhtä suuria, mutta päinvastaiseen suuntaan, kuin aiemmin arvioidut Sipilän hallituksen kolmen ensimmäisen vuoden (2015–2018) aikaiset vaikutukset”, kertoo tutkimuspäällikkö Jussi Tervola.
Työttömyysturvan korotukset ja verotuksen osittainen kiristyminen lisäsi simulointitulosten mukaan myös työttömyyttä, mutta se ei juuri muuttanut tuloero- tai köyhyysvaikutuksia. Työllisyysvaikutukset tosin syvensivät muutosten negatiivista vaikutusta julkiseen talouteen.
Simulointitutkimuksessa kehitettiin arviointimenetelmiä
Nyt tehty simulointitutkimus perustui koronaepidemiaa edeltävään taloustilanteeseen eikä koronan vaikutuksia tuloeroihin tai työllisyystilanteeseen huomioitu. Tutkimuksen keskeinen tarkoitus oli arviointimenetelmien kehitys.
Tutkimuksen avulla kehitettiin menetelmiä, joilla voidaan ennustaa verotuksen ja työllisten saamien etuuksien muutosten vaikutusta työnteon määrään. Tutkimus tilattiin Talouspoliittisen arviointineuvoston vuoden 2020 arvion taustaraportiksi.
Lisätietoa
Yhteystiedot
Jussi Tervola
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 6234
sähköposti: [email protected]
Joonas Ollonqvist
tutkija
THL
puh. 029 524 7953
sähköposti: [email protected]