EU:n koronarokotustodistus nyt saatavilla Omakannassa

Julkaisuajankohta 22.6.2021

EU:n koronarokotustodistus on nyt saatavilla Omakannassa. Kaksi muuta EU:n koronatodistuksista eli testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulevat Omakantaan 14.7. alkaen.

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista, kuten rokotevalmisteen nimi, viimeisimmän rokotteen antopäivä ja saatujen rokoteannosten määrä. Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa rokotustodistus (pdf)". Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. 

EU:n koronarokotustodistuksen voi esittää mobiililaitteelta tai tulostaa paperille. EU:n koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistus on maksuton.

Aikaisempi Suomen kansallinen koronarokotustodistus jää samalla pois käytöstä, ja esimerkiksi puhelimeen tallennettu tai paperille tulostettu kansallinen rokotustodistus kannattaa nyt vaihtaa EU:n koronarokotustodistukseen. Omakannassa kansallinen rokotustodistus vaihtuu EU:n rokotustodistukseen automaattisesti. 

Suurin osa rokotettujen tiedoista jo Omakannassa

Tällä hetkellä yli 92 prosenttia rokotetuista saa rokotustodistuksen Omakannasta. Koronatodistukset voidaan näyttää Omakanta-palvelussa heti, kun tiedot ovat tulleet Kanta-palveluihin oikeassa muodossa rokotuksen antaneista organisaatioista. 

Alueellista vaihtelua rokotustietojen siirtymisessä Kanta-palveluihin on edelleen, minkä vuoksi rokotustodistukset eivät vielä näy kaikille rokotetuille henkilöille. Voit tarkistaa oman alueesi tiedot THL:n raportista.

Koronarokotustodistukseen vaadittavien tietojen kattavuus Omakanta-palvelussa

Jos rokotustodistus puuttuu Omakannasta tai rokotustiedoissa on virheitä, asiassa tulee kääntyä rokottaneen organisaation puoleen. Virheelliset tiedot voidaan korjata siellä, missä rokotustiedot on alun perin kirjattu. 

Todistuksen rokotteista saa terveydenhuollosta tarvittaessa myös paperisena

Jatkossa rokotustodistus on saatavilla Omakannasta viimeistään 5 vuorokauden kuluessa rokotuksesta.  

Jokainen rokotettu saa Omakannasta koronarokotustodistuksen, jonka voi myös itse tulostaa. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

Henkilöt, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua tai valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta. 
Terveydenhuollon toimijat saavat heinäkuussa käyttöönsä tilapäisen kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun, jolla varmistetaan EU:n koronatodistuksen paperiversion saatavuus kaikista terveydenhuollon toimipaikoista myös niille henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Todistuksen tarkastussovellus otetaan käyttöön 1.7. alkaen

EU:n koronatodistusten sisältö ja oikeellisuus voidaan tarkastaa digitaalisella tarkastussovelluksella. Suomessa tarkastussovellus on käytettävissä 1.7. alkaen. Tarkastussovellus on rajojen terveysturvallisuudesta vastaavien viranomaisten käyttöön tuleva puhelinsovellus, jolla luetaan matkustajien esittämät rokotetodistuksien QR-koodit paperilta tai kännykän ruudulta. Koodista näytetään matkustajan nimi ja saadut rokotukset.

Tarkastussovellus tulee ensisijaisesti terveysviranomaisten sekä virka-apuviranomaisten, kuten Rajavartiolaitoksen käyttöön.

Koronatodistuksia voidaan tarkastaa kolmessa eri vaiheessa:

  1. Lähtömaassa Suomeen matkustavilta, jolloin liikennöitsijät voivat halutessaan edellyttää todistuksia matkustajilta. Tartuntatautilaissa liikennöitsijöitä ei kuitenkaan edellytetä tarkistamaan todistuksia.
  2. Suomeen saavuttaessa, jolloin tarkastamisesta vastaavat terveysviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset tartuntatautilain nojalla.
  3. Suomesta pois lähdettäessä, jolloin liikennöitsijät voivat joutua tarkastamaan todistuksia, jos kohdemaat sitä edellyttävät.

Lisätietoa matkustamista koskevista ohjeista ja rajoituksista EU-maissa on koottu Re-open EU (europa.eu)-verkkosivustolle. 

Lisätietoa

Kanta.fi/koronatodistus
Kansalaiskysymykset Omakannan koronatodistuksista: [email protected]
Kysymykset rokotustodistuksissa olevista virheistä tai puutteista: rokotteen antanut terveydenhuollon organisaatio

Median yhteydenotot pyydämme organisaatioiden keskitettyyn viestintään haastatteluteeman mukaisesti. 

Kela
[email protected]
Omakanta-palvelu ja koronatodistusten toteutus Omakannassa

THL
THL:n rokotusrekisteri, ammattilaisten kirjaaminen, tietojen alueellinen kattavuus, terveydenhuollon toimintamallit, ulkomailla annetut rokotukset, paperiset lomakkeet, tarkastussovellus.

STM
[email protected] 
Koronatodistuksen rahoitus, kokonaissuunnitelma, tekniset ominaisuudet, juridiset asiat, EU-valmistelu, käyttötarkoitukset, todistukset osana maahantuloa, covid-19-tartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä, maahantulomalli, muiden maiden käytännöt, tartuntatautilaki, raja-HE.

Lisätietoa matkustamista koskevista ohjeista ja rajoituksista EU-maissa on koottu Re-open EU (europa.eu)-verkkosivustolle. 

Koronatodistus: Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia (thl.fi) 

Mallikuva EU:n koronarokotustodistuksesta (pdf)

Aiheesta lisää

Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa EU-koronatodistusten tarkistuspalvelun Suomeen (Digi- ja väestötietovirasto)

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - thlfi korona - thlfi koronavirus - thlfi