Euroopan tautikeskus ja Euroopan elintarvikevirasto selvittävät Kinderin suklaaseen liittyvää salmonellaepidemiaa - Suomessa ei tapauksia

Julkaisuajankohta 8.4.2022

vatsakipu.

Euroopan tautikeskus ECDC ja Euroopan elintarvikevirasto EFSA selvittävät monofaasisen Salmonella Typhimurium -bakteerin aiheuttamaa epidemiaa. Sairastuneita on useissa Euroopan maissa. Suuri osa sairastuneista on alle 10-vuotiaita, ja monet heistä ovat syöneet Kinder-suklaatuotteita ennen sairastumistaan. 

Suomessa ei ole todettu tapauksia, mutta meneillään oleva hoitajien lakko voi vaikeuttaa mahdollisten tartuntojen ja epidemian selvitystä. 
 
Kinder-tuotteissa ei ole todettu salmonellabakteeria. Varotoimena tuotteiden maahantuoja on kuitenkin vetänyt markkinoilta useita eriä Kinder-suklaatuotteita, myös Suomessa. Takaisinvedettäviksi ilmoitettuja tuotteita ei kannata syödä. 

Jos olet syönyt takaisinvedettyjä Kinder-tuotteita ja sairastut kuumeiseen ripulitautiin, ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon. Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä myös muun muassa noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia, joten kaikki vatsaoireet eivät ole salmonellaa. 

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume.
 
Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. Vuonna 2021 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 474 salmonellatapausta. 

Lisätiedot

Kinder-tuotteiden takaisinveto (Ruokavirasto 7.4.2022)

Mikä on salmonella? (THL)

EFSA and ECDC investigate multi-country Salmonella outbreak linked to chocolate products (ECDC, englanniksi)
 
Tartuntatautilääkäri
THL
tartuntatautilaakari(a)thl.fi
p. 029 524 8557

Paula Hietanen
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 050 596 9637
[email protected]

Anni Vainio (laboratorio)
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8171
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto