Euroopassa raportoitu vakavia enterovirusinfektioita vastasyntyneillä – Suomessa ei tiedossa vakavia tapauksia

Julkaisuajankohta 6.7.2023

Enterovirukset ovat hyvin yleisiä viruksia. Niiden aiheuttamat infektiot ovat usein oireettomia tai lieväoireisia hengitystieinfektioita. Toisinaan nämä virukset aiheuttavat kuitenkin epidemioita, joissa tavallista useammat potilaat saavat oireisen taudin ja joskus myös vakavan taudinkuvan.

Euroopan maista ainakin Ranska ja Italia ovat raportoineet kesästä 2022 alkaen yksittäisiä vakavia enterovirustapauksia, joissa taudin aiheuttaja on ollut echovirus 11. Vakavalle taudinkuvalle ovat olleet alttiita vastasyntyneet, erityisesti ennenaikaisesti syntyneet pienipainoiset vauvat. 

Oireina on ollut vakava septinen taudinkuva ja maksatulehdus, johon liittyy myös monielinvaurio. Echovirus 11 on aiheuttanut pienillä vauvoilla myös meningoenkefaliittia. Tapausten johdosta WHO suosittelee enteroviruksen testaamista, jos vastasyntyneellä tai imeväisikäisellä potilaalla on vaikea verenkiertohäiriö, jonka aiheuttajana voisi olla septinen sokki. 

Enterovirusinfektioon ei ole spesifiä hoitoa, vaan hoidon tavoitteena on komplikaatioiden esto sekä terveydenhuollossa tapahtuvien jatkotartuntojen estäminen. Tähän kuuluu hyvä käsihygienia, vierailurajoitukset, ympäristön siivous ja desinfektio sekä riittävät varotoimet sairastuneita vastasyntyneitä hoidettaessa. 

THL:n tietoon ei ole tullut vakavia echovirus 11 -tapauksia Suomessa. Echovirus 11 on yksi yleisimmistä enterovirustyypeistä ja sitä on löytynyt jätevesiseurannassa runsaasti myös tänä ja viime vuonna. 

Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla

Enteroviruskausi alkaa Suomessa loppukesällä ja painottuu syyskuukausille, mutta enteroviruksia esiintyy ympäri vuoden. Kesäkuun 2023 loppuun mennessä tartuntatautirekisteriin on raportoitu 73 enterovirustapausta, mikä on saman verran kuin viime vuonna vastaavana aikana (71 tapausta). Jätevesiseurannan perusteella Suomessa kiertää parhaillaan useita eri enterovirustyyppejä.

Enterovirusinfektiot paranevat yleensä itsestään 1–2 viikon kuluessa mutta myös vakavampia taudinkuvia esiintyy vuosittain. Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja oireisen infektion.

Hengitystieinfektioiden, vatsaoireiden ja varsinaisen enterorokon lisäksi enterovirukset voivat aiheuttaa harvinaisempina tautimuotoina sydänlihastulehdusta ja aivokalvontulehdusta, jonka tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.

Enterovirukset tarttuvat ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.

Vakavista tautiepäilyistä ilmoitus THL:een

Enterorokko on yleensä tunnistettavissa kliinisen kuvan perusteella. Vakavaa enterovirusinfektiota epäiltäessä tulisi ottaa hengitystie-erite- ja ulostenäyte. Enterovirus voidaan osoittaa myös aivo-selkäydinneste, veri- ja rakkulanäytteestä.

Näytteet lähetetään enterovirustutkimuksia tekevään kliinisen mikrobiologian laboratorioon, josta saa tarkemmat näytteenotto-ohjeet. 

Jos potilailla esiintyy vakavia oireita, jotka voivat olla enteroviruksen aiheuttamia, pyydämme terveydenhuollon ammattilaisia ottamaan yhteyttä myös THL:n tartuntatautilääkäriin.

Lisätiedot

Mikä on enterovirus? (THL)

Communicable Disease Threats Report, week 24 (ECDC, englanniksi)

Severe and fatal neonatal infections linked to a new variant of echovirus 11, France, July 2022 to April 2023 (Eurosurveillance, englanniksi)

Fulminant echovirus 11 hepatitis in male non-identical twins in northern Italy, April 2023 (Eurosurveillance, englanniksi)

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi

Soile Blomqvist
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8490
[email protected] 

Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8884
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset