Hankekoordinaattori Inka Pulkkinen:”Keusoten lähineuvontapisteellä toimitaan monialaisessa yhteistyössä asiakkuuden alusta lähtien”

Julkaisuajankohta 6.2.2023

Kolumnin kirjoittaja Inka PulkkinenKeusotessa toimii sosiaali- ja terveyspalvelujen lähineuvontapiste, jossa työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Samasta osoitteesta saa myös opastusta kunnan, kolmannen sektorin ja yksityisten palveluntuottajien tarjonnasta. 

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeemme yhden luukun palvelun pilottiin ovat tyytyväisiä sekä asiakkaat että yhteistyökumppanit. Palvelu lunasti lyhyellä kokeilulla paikkansa, joten levitämme sen koko Keusoten alueelle. 

Lähipalveluiden saatavuus ja saavutettavuus monikanavaisesti ja yhdenvertaisesti on yksi sote-uudistuksen tavoitteista, ja tavoite on sisällytetty myös hyvinvointialueemme strategiaan. 

Henkilökohtaista opastusta ja digitukea 

Suunnittelimme ja toteutimme lähineuvontapisteen yhdessä asiakasohjausyksikön ja terveyspalveluiden kanssa. 

Lähineuvontapisteen tehtävänä on antaa helposti saavutettavaa sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteisneuvontaa alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Samalla se laajentaa palvelujen saavutettavuutta ja monikanavaisuutta tarjoamalla vaihtoehdon sähköiselle tai puhelimitse tapahtuvalle asioinnille.

Sote-palveluiden lisäksi lähineuvontapisteeltä saa opastusta myös kunnan, kolmannen sektorin sekä omarahoitteisten palveluntarjoajien palveluista. Olemme lisänneet sidosryhmäyhteistyötä ja toimijoiden tunnettavuutta pilotin aikana myös teemapäivillä, joiden aiheet ovat nousseet asukkaiden omista toiveista. 

Digitukeen liittyen lähineuvontapisteellä saa apua myös sähköiseen asiointiin niin Keusoten kuin yhteistyökumppaneidenkin asiointikanaviin. 

Asiakkaan tilanne pyritään selvittämään yhdellä asiointikerralla 

Pisteellä asiakkaita palvelevat sosiaalipalveluiden sekä terveyspalveluiden ammattilaiset, jotka tarvittaessa selvittävät asiakkaan tilannetta yhdessä. Yhteistyötä ovat vaatineet esimerkiksi tilanteet, joissa asiakkaan arjen sujumista vaikeuttavat niin mielenterveyteen, taloudelliseen tilanteeseen kuin asumiseenkin liittyvät haasteet. 

Tavoitteena on neuvoa ja ratkoa asiakkaan kanssa tilanteet niin, että asiakas saa samalla asiointikerralla tarvitsemansa avun ja tiedot. Tarpeen vaatiessa asia voidaan myös siirtää jatkoselvittelyyn tarkoituksenmukaiselle sosiaali- tai terveydenhuollon alueelle.  

Pääasia on, että asiakkaan ei enää itse tarvitse olla yhteydessä seuraavaan paikkaan, vaan asiakkaaseen päin ollaan yhteydessä. Asiakas tietää koko ajan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tarvittaessa palvelupisteellä voidaan antaa neuvontaa myös ilman tunnistautumista. 

Asiakkaiden mielestä kasvokkain on helpompi hoitaa asiat kuin puhelimitse 

Pilotin aikana keräämämme tiedon pohjalta tiedämme, että moni kävijöistä kokee kasvokkain asioinnin puhelinasiointia helpommaksi tavaksi. Tähän isona tekijänä olivat muun muassa kuulemisen ja takaisinsoittotoiminnon tuomat haasteet sekä kielimuuri. 

Toinen tärkeä huomio oli, että asiakkailla ei ollut tietoa, missä muualla epäselvää asia olisi voitu lähteä ratkomaan. Vajaan kolmen kuukauden mittaisen pilottijakson aikana lähineuvontapisteellä asioi reilut 500 asiakasta. Käynneistä 75 prosenttia koski ensisijaisesti terveyspalveluja ja 25 prosenttia sosiaalipalveluja. Joka kymmenes käynti edellytti sekä sosiaali- että terveyspalvelujen selvittelyä. 

Olemme saaneet lähineuvontapisteen toiminnasta kiitosta sekä palvelun käyttäjiltä että Keusoten yhteistyökumppaneilta. 

Yhteinen lähineuvontapiste on lunastanut lyhyellä kokeilullaan paikkansa niin integroidun sote-asiakasohjauksen kuin monialaisen sote-tiimin kehittämisestä. 

Seuraava askel on lähteä jalkauttamaan toimintaa myös Keusoten muihin kuntiin ja kehittää reaaliaikaisia ja ketteriä konsultaatio- ja yhteistyötapoja lähineuvontapisteen sekä eri palvelualueiden ja sidosryhmien välille.  

Inka Pulkkinen
Kirjoittaja työskentelee koordinaattorina Keusoten Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen kahdessa toimenpidekokonaisuudessa operatiivisen toiminnan ja hanketoiminnan rajapinnassa. Toimenpidekokonaisuuksiin kuuluvat integroitu sote-asiakasohjaus sekä monialainen tiimimalli. Lähineuvontapiste on osa molempia kokonaisuuksia.  

Kuva: Saaga Pulkkinen

Sote-palvelujen johtaminen kolumni - Sote-palvelujen johtaminen