Hyvinvointialueiden aloittamiseen liittyvät muutokset ovat vaikeuttaneet lastensuojelun henkilöstömitoituksen toteuttamista
Hyvinvointialueiden aloittamiseen liittyvät muutokset ovat hankaloittaneet lastensuojelun henkilöstömitoituksen toteutumista. Noin puolet lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä arvioi mitoituksen toteutuvan omassa työssään hyvin, mutta samalla kolmasosa vastaajista oli asiasta eri mieltä.
Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hyvinvointialuekyselystä. Kysely kuvaa tilannetta tämän vuoden toukokuussa.
Kyselyn avulla selvitetään, miten lastensuojelulain mukainen lastensuojelu ja sosiaalihuoltolain mukainen lapsiperheiden sosiaalityö on hyvinvointialueilla järjestetty, miten henkilöstömitoitus toteutuu ja millaisia vaikutuksia henkilöstömitoituksella on. Kyselyssä on kaksi osaa, joista toinen on suunnattu lastensuojelupalvelujen johtaville viranhaltijoille ja toinen lapsiperhetyötä tekeville sosiaalityöntekijöille.'
Henkilöstömitoitus jakaa edelleen sosiaalityöntekijöiden mielipiteitä, myönteisten arvioiden määrä vähentyi
Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on viime vuodesta alkaen saanut olla asiakkaanaan enintään 35 ja ensi vuodesta alkaen enintään 30 lasta.
Vain viidesosa THL:n kyselyyn vastanneista (N=166) arvioi, että nykyinen mitoitus on sopiva, lakimuutos olisi kohtuullistanut työmäärää tai muuten tuonut helpotusta työhön tai sillä olisi ollut yleisesti myönteisiä organisatorisia vaikutuksia.
Yli puolet sosiaalityöntekijöistä oli huolissaan lain ei-aiotuista vaikutuksista, kuten lastensuojeluasiakkuuden liian varhaisesta päättämisestä, jotta asiakasmitoituksessa pysytään, jonoista lastensuojeluun ja siitä, että lastensuojelun asiakkuus alkaa liian myöhään.
Myönteisten arvioiden määrä oli vähentynyt viime vuodesta, sillä monen sosiaalityöntekijän kohdalla asiakasmitoitus ei toteudu käytännössä.
Yleisesti henkilöstömitoitusta pidetään tavoittelemisen arvoisena
Samaan aikaan kuitenkin vajaa puolet (40 %) sosiaalityöntekijöistä arvioi, että nykyinen asiakasmitoitus tukee lapsen mahdollisuutta tulla kuulluksi. He arvioivat sen mahdollistavan lasten tapaamisen aiempaa paremmin sekä tukevan parempaa verkostotyötä ja ajantasaista dokumentointia.
Mitoituksella näyttää olevan hieman myönteisiä vaikutuksia henkilöstön pysyvyyteen lastensuojelussa. Yleisesti ottaen sekä sosiaalityöntekijät että johtavat viranhaltijat pitivät henkilöstömitoitusta tärkeänä ja pitivät välttämättömänä sen ulottamista myös perhesosiaalityöhön.
”Henkilöstömitoitus jakaa selvästi mielipiteitä sosiaalityöntekijöissä. Esimerkiksi lastensuojeluprosessin vaihe, kuten huostaanoton valmistelu, vaikuttaa työn kuormittavuuteen merkittävästi. Henkilöstömitoitus onkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen tapa seurata lastensuojelun resursseja ja kuormitusta”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka.
Johto luottaa tulevaan, sosiaalityöntekijät pessimistisempiä
Sosiaalityöntekijät korostivat avovastauksissaan hyvinvointialuemuutoksen negatiivisia vaikutuksia ja huolta siitä, etteivät alueet pysty vastaamaan lastensuojelun tuleviin haasteisiin. Lähes puolet suhtautui pessimistisesti siihen, että muutos edistäisi lastensuojelun toimintakykyä seuraavien kahden vuoden aikana.
Johtavat viranhaltijat olivat selvästi luottavaisempia, eikä kukaan heistä pitänyt ratkaistavia asioita liian suurina.
”Henkilöstö ja johto ratkovat hyvinvointialuemuutoksen siirtymävaiheen ongelmia yhteistyössä. On tärkeää saada painopistettä siirrettyä aidosti ennaltaehkäisevimpiin palveluihin, jotta paine lastensuojeluun vähenisi ja myös asiakasmitoituksessa olisi mahdollisuus pysyä,” Yliruka toteaa.
THL:n kaksivuotinen hanke Suojelu NYT! Lastensuojelulain asiakasmitoituksen vaikutukset kartoittaa lastensuojelun palvelujen nykytilannetta sekä siirtymää hyvinvointialueille. Lisäksi hankkeessa rakennetaan välineitä asiakasmitoituksen vaikutusten arviointiin.
THL seuraa hankkeessa henkilöstömitoituksen toteutumista kaksi kertaa vuodessa toteuttavilla kyselyillä. Seuraavat tilastot julkaistaan joulukuussa.
Lisätietoa
Suojelu NYT! Lastensuojelulain asiakasmitoituksen vaikutukset
Lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoitus huhtikuussa 2023
Yhteystiedot
Laura Yliruka
kehittämispäällikkö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
040 7392454
[email protected]