Hyvinvointialueiden kypsyystaso kehittää digitaalisia sote-palveluita vaihtelee

Julkaisuajankohta 14.2.2024 16.24
Uutinen

THL on julkaissut tietoa eri hyvinvointialueiden kypsyydestä kehittää digitaalisia sote-palveluja. Työpaperi-julkaisusarjassa tarkastellaan yhteistyöalueiden välistä ja kansallista lähtötilannetta vuonna 2022. THL:n aikaisemmin verkkosivuillaan julkaisemassa raportointityökalussa aineistoon voi syventyä tarkemmin hyvinvointialueittain. 

Hyvinvointialueiden välillä oli isoja kypsyystasoeroja digitaalisten palvelujen kehittämisessä. Sen sijaan yhteistyöalueiden väliset erot olivat maltillisia ja kyvykkyydet vaihtelivat yhteistyöaluekohtaisesti melko vähän eri arviointikohteiden välillä.  Suurin ero yhteistyöalueiden keskiarvoissa raportoitiin Visio ja strategia -pääluokassa. 

Kansallisesti katsottuna hyvinvointialueet olivat parhaiten huomioineet vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuden digitaalisten palvelujensa kehittämisessä. Eniten parannettavaa arvioitiin olevan toimintamallien kehittämisessä.

Aineistonkeruu toteutettiin työpajatyöskentelynä yhdessä alueiden edustajien kanssa syksyllä 2022. Työpajoihin osallistuivat kaikki hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki. Jokainen alue arvioi oman alueensa sen hetkistä kypsyystasoa seuraavien asioiden kannalta:

  • Visio ja strategia
  • Johtaminen
  • Toimintamalli
  • Toiminnot ja prosessit
  • Asiakaskokemus ja -näkemys
  • Vaatimuksenmukaisuus ja turvallisuus
  • Osaaminen

"Hyvinvointialueiden kypsyystason arvioinnista on syytä huomata, että tiedonkeruun ajankohta oli ennen hyvinvointialueiden virallista aloittamista", projektipäällikkö Susanna Forss selventää. Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa hyvin eri vaiheista. Osa oli ehtinyt valmistautua tuleviin organisaatiomuutoksiin tekemällä esimerkiksi kuntayhtymämuutoksia. Sillä oli vaikutusta valmiuteen lähteä kehittämään digitaalisia palveluja. 

Kypsyystason arvioinnilla saa tukea tietojohtamiseen ja digitaalisten palvelujen kehittämiseen

"Tuloksia kannattaa hyödyntää hyvinvointialueiden sekä yhteistyöalueiden yhteistoiminnan ja digitaalisten palvelujen kehittämisessä, jotta kansalaiset saavat käyttöönsä yhdenvertaisia ja saavutettavia digitaalisia sote-palveluita", Susanna Forss kannustaa.

Kypsyystason arviointityökalua kannattaa hyödyntää myös tietojohtamisessa. Kypsyystason arviointi osoittaa hyvinvointialueille ja yhteistyöalueille kehittämiseen tarvittavien osa-alueiden sisältöjä. Työkalusta saatua tietoa voi hyödyntää esimerkiksi digitaalisten palveluiden tiekartan ja digistrategian valmistelussa tai päivittämisessä sekä johdon ja digikehittämisen vuoropuhelussa. Myös henkilöstön kouluttamisessa työkalusta on apua. 

Seuraava kansallinen tilannekuva digitaalisista palveluista ja kypsyystasosta saadaan vuonna 2025

Kansallinen tilannekuva hyvinvointialueiden digitaalisista palveluista saadaan seuraavan kerran vuonna 2025. THL toteuttaa digitaalisten palvelujen nykytilaa ja alueiden kypsyystasoa selvittävät tiedonkeruut yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Jo nyt on hyvä hetki huomioida kypsyystasoa mittaavat osa-alueet alueen tietojohtamisessa ja digikehittämisessä.

Työpaperi: Hyvinvointialueiden digitaalisten palveluiden kypsyystason arviointi : kansallinen ja yhteistyöaluekohtainen lähtötilanne vuonna 2022 (Julkari)

Hyvinvointialueiden digitaaliset sote-palvelut ja alueiden kypsyystaso -raporttityökalu 1/2023

Lisätietoa:

Susanna Forss
erikoissuunnittelija
[email protected]

Ilkka Pelkonen
suunnittelija
[email protected]

Hyvinvointialueiden kypsyystason arviointia on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP). THL on saanut rahoitusta kehittämiseen EU:n elpymisvälineestä.

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla rrp - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla