Hyvinvointialueiden roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on korostettava
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueiden keskeinen tehtävä, mutta sen merkitys jää usein julkisen keskustelun varjoon. Hyvinvointialueiden asiantuntijat ovat laatineet tiedotteen, jossa korostuu hyvinvointialueilla tehtävän ennaltaehkäisevän työn tärkeys ja vaikutukset.
Sote-uudistuksen tavoitteena on vahvistaa peruspalveluita ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisyyn. Hyvinvointialueiden lakisääteisiin tehtäviin kuuluu hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön tavoitteena on muun muassa terveyserojen vähentäminen ja palvelutarpeen ennaltaehkäisy.
Tiedotteessa korostetaan, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kattaa laajan toimikentän, joka ulottuu eri ikä- ja väestöryhmiin. Hyte-työn avulla voidaan edistää työ- ja opiskelukykyä, mielen hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja sekä ennaltaehkäistä sairauksia, tapaturmia, päihteiden liikakäyttöä ja syrjäytymistä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi elintapaohjauksella voidaan merkittävästi vähentää terveyspalveluiden tarvetta ja siten myös sote-kustannuksia.
"Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on väestön hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää, mutta se on myös taloudellisesti järkevää. Vaikuttava ennaltaehkäisy maksaa itsensä takaisin pitkäjänteisesti tarkasteltuna", toteaa Miia Länsitie, Lapin hyvinvointialueen hytetu-erityisasiantuntija.
Tiedote (lapha.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoja
Miia Länsitie
hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue
miia.lansitie(at)lapha.fi
040 514 7676
Juha Vuorijärvi
hyvinvointikoordinaattori, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
juha.vuorijarvi(at)hyvaep.fi
050 474 2995