Ikääntyneiden influenssarokotetutkimus jatkuu vuonna 2022

Julkaisuajankohta 14.10.2021

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta ei toteuteta kaudella 2021–2022 koronaepidemian vuoksi. THL:n toteuttama tutkimus jäi väliin myös viime vuonna. Rokotetutkimusta on tarkoitus jatkaa syksyllä 2022, jolloin osallistujat kutsutaan mukaan kotiin lähetettävällä kirjeellä. 

Aikaisempina vuosina rokotetutkimukseen osallistuneet voivat tänä syksynä hakea tavallisen influenssarokotteen oman paikkakuntansa ohjeiden mukaisesti. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille.

FinFluHD-tutkimuksessa korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. 

Uuden tutkimusvalmisteen, 4-valenttisen korkea-annoksisen influenssarokotteen, tehokkuutta arvioidaan ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako tutkimusvalmiste influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Toteuttajana on THL:n hyvinvointivaikuttajat -osasto yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin kanssa. Tutkimussuunnitelma on hyväksytty Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa ja saanut puoltavan lausunnon HUSin eettiseltä toimikunnalta. Tutkimus ei ole osa kansallista rokotusohjelmaa. 

Lisätietoja

Arto Palmu
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 7910
[email protected]

Ritva Syrjänen 
erikoistutkija, LT
THL
puh. 029 524 7918
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi