Ilmastonmuutos lisää kampylobakteerin aiheuttaman suolistoinfektion riskiä Pohjoismaissa
Muuttuva ilmasto vaikuttaa myös moniin ihmisten terveysriskeihin. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan kampylobakterioosin yleistyminen on yhteydessä lämpötilan nousuun ja kasvavaan sademäärään.
Tutkimuksessa mallinnettiin taudin sääriippuvuutta Pohjoismaiden nykyisessä ilmastossa ja arvioitiin muutoksia tulevaisuudessa. Taudilla on selkeä vuodenaikaisvaihtelu ja ilmaantuvuus on suurinta heinä-elokuussa. Tulevaisuudessa kampylobakterioosin esiintymiskauden huipun arvioidaan pitenevän ja kestävän huhtikuulta marraskuuhun asti.
Kampylobakterioosi on yleisin raportoitu suolistoinfektio Suomessa (noin 4 500 tartuntaa vuosittain). Se tarttuu yleensä ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä, tai suorassa kosketuksessa eläimeen. Taudin yleisimmät oireet ovat ripuli, vatsakivut ja kuume. Tartuntoja torjutaan käsien pesulla ja hyvällä ruuanvalmistushygienialla.
Suomessa saatujen tartuntojen määrä on lisääntynyt vuodesta 2010. Torjuntatoimien tehostamiseksi tarvitaan lisää tietoa yleistymisen syistä, infektioiden lähteistä ja tartuntareiteistä.
Viite: Katrin Gaardbo Kuhn, Karin Maria Nygård, Bernardo Guzman‑Herrador, Linda Selje Sunde, Ruska Rimhanen‑Finne, Linda Trönnberg, Martin Rudbeck Jepsen, Reija Ruuhela, Wai Kwok Wong & Steen Ethelberg. Campylobacter infections expected to increase due to climate change in Northern Europe. Scientific Reports, 2020, 10:13874.
Lisätietoja
Reija Ruuhela (ilmastonmuutos)
ilmastoasiantuntija, meteorologi
Ilmatieteen laitos
p. 0500 4524533
[email protected]
Ruska Rimhanen-Finne (kampylobakterioosi)
asiantuntijaeläinlääkäri
THL
p. 029 5248942
[email protected]