Tarkista koronaviruksen jäljityksessä onko henkilöllä kontakteja turkiseläimiin

Julkaisuajankohta 1.10.2020

Henkilö tutkii papereita kynä kädessä.

Koronatartuntoja (SARS-CoV-2) on todettu minkkitarhoilla useissa maissa. Minkit ovat myös toimineet yksittäisten henkilöiden tartunnan lähteenä. Minkkien lisäksi suomensupi on ilmeisesti myös herkkä koronatartunnalle.

Tämän vuoksi ihmisillä epäiltyjen ja vahvistettujen koronatartuntojen kontaktien kartoituksessa tulisi huomioida mahdolliset kontaktit turkiseläimiin ja selvittää, onko sairastunut henkilö esimerkiksi turkistarhan omistaja tai työntekijä, tai onko hänellä läheinen kontakti tällaiseen henkilöön esimerkiksi perheenjäsenenä.

Nopea tiedonkulku paikallisviranomaisten välillä edistää tartuntojen hallintaa

Tiedonkulku tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja kunnaneläinlääkärin välillä tilanteissa, joissa virusta kantava henkilö on saattanut välittää tartunnan turkiseläimiin, on avainasemassa tartuntojen hallitsemiseksi turkistarhoilla.

Tiedon saatuaan eläinlääkärillä on mahdollisuus ottaa eläimistä näytteet ja ryhtyä taudinhallintatoimiin. Jos eläimellä todetaan koronatartunta, Ruokavirasto ilmoittaa asiasta THL:lle ja aluehallintovirasto tai kunnaneläinlääkäri kunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

Aluehallintovirasto voi määrätä turkistarhaa koskevia rajoituksia turkiseläinten koronatapauksessa. Eniten turkistarhoja on Länsi-Suomessa, mutta tarhoja on myös muualla Suomessa.

Viruksen päätyminen turkistarhoille on tärkeää estää Suomessa

Toistaiseksi Suomessa ei ole todettu koronatartuntoja turkiseläimillä. Koska turkiseläintarhoilla eläinmäärät ovat suuria ja koronatartuntaan sairastuneet minkit voivat olla tartuntariski ihmisille, on erittäin tärkeää estää, ettei koronavirus lainkaan päätyisi turkistarhoille Suomessa.

Tämän vuoksi turkiseläimiä hoitavien ihmisten tulisi olla terveitä. Jos turkiseläimiä hoitava henkilö on määrätty karanteeniin, hänen ei karanteenin aikana tulisi hoitaa turkiseläimiä. Asiasta olisi hyvä ohjeistaa siinä yhteydessä, kun karanteenipäätös annetaan.

Ruokavirasto on ohjeistanut turkiseläinten pitäjiä toimintatavoista Ruokaviraston sivuilla:

Miten suojaan turkiseläimeni SARS-CoV-2 -tartunnalta

Tarhoilla tulee noudattaa sellaisia toimintatapoja, ettei mahdollinen tartunta pääsisi leviämään. Turkiseläinten pitäjiä on lisäksi ohjattu ottamaan yhteyttä kunnaneläinlääkäriin, jos eläimissä havaitaan koronatartuntaan viittaavia oireita.

Eläinten koronatartuntoja monessa eri maassa

SARS-CoV-2 -tartuntaa on todettu minkkitarhoilla Alankomaissa, Tanskassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Toistaiseksi tartuntaa on todettu Alankomaissa ja Tanskassa kymmenillä tarhoilla ja Yhdysvalloissa sekä Espanjassa muutamalla tarhalla.

Viruksen on todettu levinneen minkkeihin ihmisistä, mutta tartunta on levinnyt tarhoilla eteenpäin myös minkkien välillä. Tartunnan epäillään siirtyneen minkeistä ihmisiin (tarhan työntekijään) yksittäisissä tapauksissa Alankomaissa.

Minkeissä koronatartunta on aiheuttanut ensi sijassa hengitystieoireita sekä kohonnutta kuolleisuutta. Kaikilla tartunnan saaneilla minkeillä ei kuitenkaan ole havaittu oireita. Tartunnan saaneiden minkkitarhojen minkit on lopetettu esimerkiksi Alankomaissa, mutta joissakin tapauksissa minkkejä ei ole määrätty lopetettavaksi, vaan taudin leviämistä rajoitetaan muilla toimenpiteillä.

Turkistarhoilla todetut tartunnat muodostavat tartuntariskin lähinnä tarhoilla työskenteleville tai muille eläinten kanssa läheisessä kontaktissa oleville henkilöille, ei laajemmin muille ihmisille.

Minkkien lisäksi SARS-CoV-2 -tartuntoja on todettu maailmalla yksittäisissä lemmikkikissoissa ja -koirissa sekä eläintarhan kissaeläimissä. Suomessa koronatartuntoja ei ole todettu eläimissä. Kaikki eläinten SARS-CoV-2 -näytteet tutkitaan Ruokavirastossa.

Lisätietoa eläimistä ja SARS-CoV-2 -viruksesta on saatavissa Ruokaviraston sivuilta:

Usein kysyttyä: eläimet ja COVID-19

Lisätietoja

Tiia Tuupanen
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 040 489 3348
[email protected]

Ruska Rimhanen-Finne
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset koronavirus - Infektiotaudit ja rokotukset