Innovaatio- ja strategiaverkosto tuottaa yhteistä hyvää hyvinvointialueiden TKI-toimintaan

Julkaisuajankohta 29.5.2023

Artikkelin kirjoittajat Merja Ikäheimo ja Pauliina Hyrkäs

Sote-uudistuksen valmistelun aikana syntyi myös uusi hyvinvointialueiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) tukeva verkosto. Kaikille sote-kehittäjille avoimen verkoston jäsenet kokoontuvat säännöllisesti jakamaan tietoa ja oppimaan toisiltaan.

Hyvinvointialueiden TKI-rakenteet hakevat parhaillaan muotoaan, sillä uudistus on saattanut yhteistoimintaan aiemmin erillään toimineita organisaatioita ja sidosryhmiä. Alueellisen TKI-yhteistyön rakentaminen vaatii panostusta, mutta se luo onnistuessaan uudenlaisia mahdollisuuksia yhdessä kehittymiseen ja oppimiseen. 

Rajalliset resurssit kannattaa yhdistää

Hetki haastaa etsimään ratkaisuja laajemmin kuin omalta lähialueelta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan kestävyys vaatii totuttujen toimintatapojen ravistelua, rohkeutta avoimeen tiedonvaihtoon ja avun pyytämiseen myös naapurista. 

On tarpeen pohtia ja kysyä rohkeasti, olisiko toisilla alueilla tai sidosryhmillä sellaisia ratkaisuja tai osaamista, jotka olisivat hyödyksi kaikille. Voisivatko alueet yhdessä työskentelemällä täydentää toistensa TKI-osaamista ja tarjota toisilleen uudenlaisia näkökulmia toiminnan parantamiseen?

Vaativa perustoiminta ja rajalliset resurssit voivat jarruttaa innovaatio- ja kehittämisosaamisen edistämistä hyvinvointialueilla. Kehittämiseen on kuitenkin olemassa jo toimiva malli, Innokylän innovaatio- ja strategiaverkosto. 

Verkosto syntyi sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä kiinnostuneiden toimijoiden omasta aloitteesta, ja siinä on jäseniä hyvinvointialueilta, järjestöistä, yrityksistä ja oppilaitoksista. Verkosto on organisaatioista ja virallisista rakenteista vapaa ja rento foorumi, jossa voi yhdessä etsiä ratkaisuja ja reflektoida omia ideoita.

Yhdessä kehittymisen kulttuuri innostaa

Verkoston säännölliset tapaamiset antavat osallistujille mahdollisuuden kurkistaa toisten sidosryhmien, alueiden ja jopa toimialojen maailmaan. Näin voi oppia uutta. 

Hyvinvointialueiden edustajat ovat tuoneet tapaamisiin alueidensa TKI-toiminnan terveisiä ja peilanneet omia kokemuksiaan puolin ja toisin. Se on mahdollistanut alueiden yhdessä oppimista.

Palautteen perusteella verkoston jäsenet pitävät toimintaa innostavana. Erityisesti kiitosta saavat herättelevät asiantuntijapuheenvuorot ja yhteinen, oppimista ja kehittämistä tukeva työskentely. 

Verkosto tarjoaa foorumin yhteiseen oppimiseen

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisenä suuntana tulee olla avoimen yhteistoiminnallisuuden ja yhdessä kehittymisen kulttuurin rakentaminen. Kehitystä on tärkeää edistää aktiivisesti kaikilla sosiaali- ja terveysalan TKI-toiminnan tasoilla. 

Innovaatio- ja strategiaverkoston kaltaisilla kansallisilla matalan kynnyksen foorumeilla soten toimintakulttuuria on mahdollista kehittää avoimempaan suuntaan. Toiveena on, että tietoa opitaan jakamaan ja neuvoa kysymään yhä rohkeammin myös alueiden välillä.

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää verkoston tilaisuuksia vaikkapa maksuttomana, innovaatio- ja yhteiskehittämisosaamista rakentavana koulutuksena. 

Innokylän innovaatio- ja strategiaverkostolla voidaan rakentaa kaikkien hyvinvointialueiden kehittymistä ja oppimista tukeva toimintatapa.

Pauliina Hyrkäs 
Merja Ikäheimo 
Kirjoittajat ovat verkoston koordinaatiotiimin jäseniä
 

Faktat

Innokylän innovaatio- ja strategiaverkosto on 

  • kansallinen foorumi yhteiskehittävälle vuoropuhelulle 
  • avoin kaikille sosiaali- ja terveysalan kehittäjille julkisella sektorilla, järjestöissä ja yrityksissä 
  • verkostossa on yli 450 henkilöä 
  • toimintaperiaatteena ”tuo tullessas, vie mennessäs”: verkoston jäsenet jakavat ideoita, hyödyntävät verkostosta saamiaan kontakteja ja kertovat verkostossa syntyneistä ideoista ja avauksista omassa organisaatiossaan ja alueellaan  
  • toimii avoimella, matalan kynnyksen toimintaperiaatteella, organisaatioista ja virallisista rakenteista vapaana foorumina 
  • toimintaa suunnittelee ja toteuttaa koordinaatiotiimi sekä kokoonpanoltaan vaihtuva laajennettu ryhmä  
  • koordinaatiotiimiin kuuluu THL:n asiantuntijoita, mikä varmistaa toiminnan pysyvyyttä.

Lisätietoja  

erikoissuunnittelija Merja Ikäheimo, [email protected]

Ilmoittautuminen verkostoon (webropol)

Verkoston kotipesä ja materiaalit (Innokylä)


 

Sote-palvelujen johtaminen kolumni - Sote-palvelujen johtaminen