Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata

Julkaisuajankohta 28.6.2024 2.00
Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

”Kokaiinin käytön leviäminen koko maahan on jatkumoa jo pitkään jatkuneeseen kokaiinin käytön lisääntymiseen Suomessa. Viikonloppuihin painottuva kokaiinin käyttö viittaa satunnaiskäytön lisääntymiseen erityisesti muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa”, THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnar arvioi.

Nyt julkaistut huumeiden valtakunnallisen jätevesiseurannan tulokset ovat tämän vuoden maaliskuun näytteenotosta 29 kaupungista lähialueineen. Lisäksi suurimmista kaupungeista (Helsinki, Turku, Tampere) on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset kuluvan vuoden toukokuun loppuun saakka.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä. Valtakunnallisen keräyksen tulokset kuvastavat kaikista viikonpäivistä laskettua keskimääräistä käyttöä.

Laaja tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Huumeiden jätevesitutkimusten tulokset

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt useissa kaupungeissa, metamfetamiinin ja ekstaasin käytössä ei suuria muutoksia

Amfetamiini on eniten käytetty stimulanttihuume valtaosassa maata. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella amfetamiinin käyttö on lisääntynyt edelliseen keräysajankohtaan verrattuna.

”Amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa nousseet vuosien 2021 ja 2022 vähenemisen jälkeen korkeammalle kuin koskaan. Käytössä on kuitenkin alueellisia eroja, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käyttömäärät ovat edelleen huippuvuotta 2020 matalammalla tasolla”, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

Metamfetamiinin käyttö on edelleen keskimäärin vähäistä. MDMA:n eli ekstaasin käyttömäärissä ei ole suuria muutoksia, joskin osassa tutkimuskaupunkeja käyttö on selvästi lisääntynyt vuodesta 2022. Ekstaasin käyttömäärät ovat moneen muuhun huumeeseen verrattuna pysyneet tasaisina vuodesta 2012 lähtien.

Alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt erityisesti Etelä-Suomessa

Synteettisiin katinoneihin kuuluvaa alfa-PVP:tä todetaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti Suomessa. Alfa-PVP on yleisin ja pisimpään laajalti päihdekäytössä esiintynyt uusi psykoaktiivinen aine Suomessa.

Helsingin ja lähialueiden jatkuvassa seurannassa alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi vuoden 2022 alusta lähtien. Käyttö oli tänä keväänä ennätyksellisellä tasolla. Synteettisiä katinoneja käytetään tyypillisesti osana huumeiden ongelmakäyttöä pistämällä.

”Alfa-PVP:tä käytetään runsaasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Synteettisiä katinoneja ja erityisesti alfa-PVP:tä käytetään todennäköisesti korvaamaan jatkuvassa käytössä myös amfetamiinia”, toteaa Gunnar.

Pääkaupunkiseudun lisäksi alfa-PVP:n käyttöä todettiin säännöllisesti jokaisena viikonpäivänä etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa: Turussa, Tampereella, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Porvoossa, Vihdissä ja Huittisissa.

Muita synteettisiä katinoneja, kuten alfa-PHP:tä tai alfa-PiHP:tä, puolestaan todettiin alueellisesti laajemmin. Pääkaupunkiseudun lisäksi jatkuvaa käyttöä esiintyi näillä yhdisteillä Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Seinäjoella. Muuntohuumeille on jätevesiseurannan perusteella tyypillistä, että ajalliset ja alueelliset käytön vaihtelut ovat suurempia kuin perinteisemmillä huumausaineilla.

Lisätietoja:

Lue lisää huumeiden jätevesitutkimuksesta

Teemu Gunnar
tiimipäällikkö, johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8425
[email protected] 

Aino Kankaanpää
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8427
[email protected] 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Pääsivusto