Kap Verden matkailijoilla todettu shigelloosia useissa Euroopan maissa - myös Suomessa muutamia sairastuneita

Julkaisuajankohta 27.1.2023

Useissa Euroopan maissa on todettu vuoden 2022 aikana tavanomaista enemmän matkailuun liittyviä shigelloositapauksia. Tapauksia yhdistää matkailu Atlantin valtamerellä sijaitsevaan Kap Verden tasavaltaan.

Marraskuun 2022 alkuun mennessä bakteerikantojen tyypitystulosten perusteella toisiinsa liittyviä tapauksia, joilla on taustalla matkailua Kap Verdellä, ovat ilmoittaneet Iso-Britannia, Alankomaat, Ranska, Saksa, Tanska ja Portugali. Yhteensä tapauksia on ilmoitettu 40, ja niistä valtaosalla tauti on todettu loppuvuodesta.

Myös Ruotsi on ilmoittanut marraskuun 2022 puolivälin jälkeen 30 shigelloosiin sairastuneesta henkilöstä, jotka ovat matkailleet Kap Verdellä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon on tullut marras-joulukuussa 2022 kahdeksan shigelloosiin sairastunutta, joilla on taustalla matkailua Kap Verdellä. Näistä ainakin viidellä tapauksella todetut bakteerikannat vastaavat tyypityksen perusteella muissa Euroopan maissa todettuja shigellakantoja. 

Tyypillisin oire on ripuli

Shigelloosia aiheuttavia bakteereja on neljä eri lajia, ja näistä Suomessa yleisimmin todettuja ovat Shigella sonnei ja Shigella flexneri. Ne ovat yleisiä ripulitaudin aiheuttajia kehittyvissä maissa, ja lähes kaikki Suomessa todetut shigellainfektiot ovat peräiset ulkomailta. 

Tauti leviää herkästi kosketustartuntana henkilöstä toiseen, ja tartunnan voi saada myös saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Tauti ei vaadi yleensä sairaalahoitoa. Shigellatartuntoja voi ehkäistä matkaillessa hyvällä käsihygienialla ja välttämällä sellaisenaan syötäväksi tarkoitettujen tuoretuotteiden nauttimista ja juomia, joihin on lisätty jääpaloja. 

Euroopan tautikeskus (ECDC) selvittää yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa Kap Verden matkailuun liittyvien shigelloositapausten tartuntalähdettä. Terveydenhuoltoon hakeutuvilta ripulioireisilta henkilöiltä on hyvä tarkistaa matkailutausta, ja tarvittaessa ottaa ulosteviljelynäyte.

Lisätiedot

Mikä on shigella? (THL)

Ruokailu matkan aikana (Matkailijan terveysopas)

Communicable disease threats report, 6-12 November 2022 (ECDC, englanniksi)

Shigellainfektion (Kap Verde, internationellt november 2022-) (Folkhälsomyndigheten, ruotsiksi)

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi 

Saara Salmenlinna (shigellakantojen analyysi)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7944
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset matkailuterveys - Infektiotaudit ja rokotukset