Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita

Julkaisuajankohta 9.4.2024 13.38
Uutinen

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu voi olla monin paikoin välttävä tai huono. Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä.

Katupöly on merkittävä terveyshaitta kaupungeissa

Katupölyn vakaville vaikutuksille herkkiä ovat esimerkiksi astmaatikot sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Katupöly voi pahentaa perussairauteen liittyviä oireita ja vaatia lääkitystä, lääkärissä käyntiä tai jopa sairaalahoitoa. Korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä.

”Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää katupölylle altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta”, sanoo THL:n erityisasiantuntija Taina Siponen.

Siponen antaa kuusi vinkkiä siihen, kuinka katupölylle altistumista voi vähentää katupölykauden aikana:

  1. Vältä ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä.
  2. Hyödynnä hiljaisempia katuja ja viheralueita työ- ja koulumatkalla.
  3. Pidä ikkunat suljettuina kotona ja autossa.
  4. Kuivata pyykit sisällä ja siivoa pöly pois sisätiloista.
  5. Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa.
  6. Voit myös halutessasi käyttää hengityssuojainta. Valitse tällöin FFP2-luokan suojain.

Katupöly heikentää nyt ilmanlaatua

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n mittausten mukaan ilmassa on ollut runsaasti katupölyä aurinkoisina päivinä sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Uudellamaalla. Korkeita pölypitoisuuksia esiintyy etenkin vilkkaiden pääväylien ja katujen varsilla.

”Eilen maanantaina katupöly heikensi ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua ja muuta Uuttamaata. Myös tästä päivästä tulee pölyinen. Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna”, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski kertoo.

”Ulkona kävellessä tai pyöräillessä kannattaa pyrkiä valitsemaan kulkureitti vähän etäämmältä vilkkaasta kadusta. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa”, Kaski jatkaa.

Sää vaikuttaa katupölyjakson pituuteen ja voimakkuuteen

Katupölyjaksojen pituus ja voimakkuus sekä niihin liittyvät ihmisten kokemat haitat vaihtelevat eri vuosina suuresti. Talven sääolosuhteet ja hiekoitustarve vaikuttavat siihen, kuinka paljon katupölyä muodostuu. Kevään sää vaikuttaa puolestaan siihen, kuinka katupöly pääsee nousemaan hengitysilmaan. Katupölytilanne helpottuu, kun hiekka saadaan puhdistettua kaduilta ja kadut pestyä.

Katupölykaudella päivien ja viikkojen pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä katupölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä.

”Sateiset päivät tuovat hetkellisesti helpotusta katupölystä oireileville”, THL:n Siponen sanoo.

Katupöly ei ole vain suurempien kaupunkien ongelma, vaan sitä esiintyy koko maassa. Katupölykauden alkaminen ja kesto vaihtelevat eri osissa maata. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Lisätietoja

Katupöly (THL)

Ilmanlaatu pääkaupunkiseutu (HSY)

Ilmanlaatu Uusimaa (HSY)

Ilmanlaatu koko Suomi (Ilmatieteen laitos)

Taina Siponen 
erityisasiantuntija 
THL
p. 029 524 6465
[email protected]

Nelli Kaski
Ilmansuojeluasiantuntija
HSY
p. 050 363 0220
[email protected] 

Pääsivusto Ympäristöterveys Ympäristöterveys