Käyttölokipalvelun konsepti on julkaistu
Käyttölokipalvelun konsepti kuvaa käyttölokitietojen hallintaan liittyviä nykytilan haasteita, esittää tavoitetilan sekä tarvittavat toimenpiteet tavoitetilan saavuttamiseksi.
Asiakkaiden kiinnostus asiakas- ja potilastietojensa käyttöä kohtaan on kasvanut. Henkilötietojen käsittelyssä ja sen valvonnassa on huomioitava EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset. Luottamus tietojen oikeelliseen käyttöön edellyttää käyttövaltuuksien etukäteistä rajoittamista ja jälkikäteisseurantaa.
Konseptoinnin esittämässä tavoitetilassa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmissä syntynyt käyttölokitieto tallennetaan Kanta-palvelujen keskitettyyn käyttölokipalveluun. Käyttölokipalvelussa toteutetaan automatisoitua asiakastietojen käytönvalvontaa, jonka avulla voidaan valvoa asiakastietojen käytön lainmukaisuutta. Käyttölokipalvelu tuottaa myös OmaKantaan kansalaiselle tämän asiakas- ja potilastietojen käytöstä ja luovutuksesta perustason mukaisen raportin, joka ei sisällä tietoja käsitelleiden ammattihenkilöiden yksityiskohtaisia tietoja.
Konseptissa esitetään, että keskitettyyn lokipalveluun kuuluvasta raportointijärjestelmästä tuotettaisiin paikallista pohjatietoa esimerkiksi tietosuojavastaavan tarvitsemaa lokiraportointia varten. Kansalaisella olisi mahdollisuus tehdä tietopyyntö saadakseen tarkempaa tietoa tietojensa käytöstä. OmaKantaan voitaisiin toteuttaa kansallinen tietopyyntölomake, joka ohjaisi kansalaisen tietopyynnön oikealle palvelunantajalle.
Konseptin mukainen keskitetty käyttölokipalvelu ja siihen liitettävä raportointi lisäisi luottamusta asiakas- ja potilastietojen asianmukaiseen käsittelyyn. Lisäksi keskitetty käyttölokipalvelu automatisoisi käytönvalvontaa, tukisi palvelunantajien tietosuojatyötä sekä säästäisi kustannuksissa automatisoimalla tietopyyntöjen käsittelyä.
THL on laatinut sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa käyttölokipalvelun konseptin. Konseptin kehittämiskohteet vaiheistuksineen ovat ehdotuksia. Toteutusajankohtia ei ole vahvistettu, ja osa kehittämisehdotuksista vaatii jatkoselvittelyjä. STM tekee erillisen päätöksen toteutusratkaisusta.
Lisätietoja: