Kesän juhlat lähestyvät – juhli koronaturvallisesti ja noudata alueellisia suosituksia

Julkaisuajankohta 24.5.2021

Tiedotetta muokattu 31.5.2021. Tekstissä kerrottiin alun perin virheellisesti, että alueellisten viranomaisten rajoitukset koskevat myös yksityistilaisuuksia. Kyseessä ovat kuitenkin alueellisten terveysviranomaisten suositukset. 

1.6.2021: päivitetty linkki Aluehallintoviraston verkkosivuille.

Miten viellää alkukesän juhlia turvallisesti?

Alkukesän juhlatilaisuudet alkavat lähestyä. Ylioppilastutkinto, ammattiin valmistuminen tai ripille pääsy ovat tärkeitä etappeja, joita on syytä juhlistaa. Vaikka koronan tautitilanne on helpottanut keväästä, tartuntariski on edelleen olemassa koko maassa ja alueittain tilanne saattaa myös nopeasti heikentyä.  

Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten terveysviranomaisten antamia yksityistilaisuuksia koskevia suosituksia. Jos yksityistilaisuus järjestetään ravintolassa, sitä koskevat ravintolatoiminnan rajoitukset.

Yksityistilaisuus ravintolatilassa (Aluehallintovirasto)

Lisäksi juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa. 

Lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia pitää hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona. 

”Alkukesällä juhlitaan valtavan tärkeitä tilanteita nuorten elämässä. Kaikki ansaitsevat onnittelut. Epidemiatilanne on kuitenkin yhä arvaamaton, joten riskejä ei kannata ottaa. Kannattaa miettiä, voiko vieraiden tuloa porrastaa, jolloin juhlissa olisi samaan aikaan vain pieni joukko ihmisiä”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen

Turvalliset juhlat – vinkkejä järjestäjille ja osallistujille

Juhlissa on alueellisen epidemiatilanteen lisäksi huomioitava koronaturvallisuutta tukevat käytännöt, niin järjestäjänä kuin osallistujana. 

  • Järjestä juhlat vain lähipiirille ja harkitse vieraiden saapumisen porrastamista.
  • Pidä juhlat mahdollisuuksien mukaan ulkona.
  • Jos sinulle tulee lieviäkin koronavirukseen viittaavia oireita, peru järjestämäsi juhlat tai osallistumisesi juhliin. Hakeudu välittömästi koronatestiin. 
  • Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Vieraita on hyvä muistuttaa käsienpesusta sekä tarjota riittävästi käsidesiä. 
  • Muista riittävät turvavälit myös juhlien aikana.
  • Käytä kasvomaskia, kun mahdollista.
  • Varmista, että Koronavilkku-sovellus on ladattuna puhelimeesi ja toiminnassa.

Lisätietoja:

Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset
Ajankohtaista koronaviruksesta
KoronavilkkuYksityistilaisuus ravintolatilassa (Aluehallintovirasto)

Mika Salminen
johtaja
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi