Koodistopalvelutiedote 8/2025: Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokitus ja THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokitus on päivitetty koodistopalvelimella
Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokitukseen on lisätty kaksisuuntaiset viittaukset (linkit) THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokitukseen. Viittausten lisäämisen myötä Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokitukseen on tullut uusi lisätietokenttä R:Viittaus THL - Sosiaali- ja terveyspalvelut. Viittauksen lisäämisen yhteydessä THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokituksen versioon 202401 on tullut uusi kenttä R:Viittaus Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut. THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokitukseen ei ole tehty muita muutoksia.
Viittauksen avulla kerrotaan, mihin THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokituksen luokkaan tietty Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokituksessa kuvattu sosiaalipalvelu kuuluu.
Yhteensä 61 sosiaalipalvelusta on viittaus johonkin THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokituksen luokkaan. Viittaukset näkyvät myös THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokituksen versiossa 202401.
1.2.246.537.6.1222 Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut
Käyttötarkoitus: Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokitusta käytetään sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmissä ja Kanta-palveluissa kuvaamaan sitä sosiaalipalvelua, jonka antamisen yhteydessä asiakirja on syntynyt. Luokitusta hyödynnetään Kanta-palveluissa lisätietona käyttövaltuuksien ja pääsynvalvonnan määrittelyissä. Luokituksella yhdenmukaistetaan sosiaalihuollon palvelujen kuvaamista yleisten palvelutyyppien avulla.
1.2.246.537.6.50 THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokitus
Käyttötarkoitus: THL - Sosiaali- ja terveyspalvelujen luokituksella kuvataan sosiaali- ja terveyspalvelujen sisältöä asiakkaalle tarjottavien palvelujen näkökulmasta. Luokitusta käytetään modulaarisesti yhdessä toisten palveluja muusta kuin sisällön näkökulmasta kuvaavien luokitusten kanssa.
Luokitusta käytetään esimerkiksi seuraavissa käyttötarkoituksissa: 1) ajanvarausasiakirjassa kuvaamaan palveluja, joihin asiakkaalle tehdään ajanvarauksia, 2) kuvaamaan palveluja kansallisesti hyvinvointialueilta kerättävään asiakaspalautteeseen
Luokitusta voidaan hyödyntää sosiaalihuollossa yhdessä muun muassa Sosiaalihuolto - Sosiaalipalvelut -luokituksen kanssa tarvittaessa täydentämään palvelujen luokittelua. Terveydenhuollossa luokitusta käytetään yhdessä esimerkiksi Hilmo - Terveydenhuollon erikoisalat -luokituksen kanssa.
Luokituksen sisällöstä on kirjattu vastaavuudet automatisoidussa talousraportoinnissa käytettävään Hyvinvointialueiden palvelut ja tehtävät -luokitukseen (ns. HVA AURA-palveluluokitus) ja sillä on osittainen vastaavuus palveluihin, joita kuvataan STM:n oppaassa asiakas- ja potilastietojen käyttöoikeuksista. Luokitus toimii kansallisen sote-viitearkkitehtuurin palvelukartan pohjana.
Luokitus on tarkoitettu yhdeksi ydinluokitukseksi kansallisissa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuvaamisen luokituksissa ja pohjaksi tulevaisuudessa tarkennettaville uusille käyttökohteille, kuten hoidon seurannan tietorakenteiden jatkokehityksessä ja palvelutapahtumauudistuksessa.