Koronarokotteita riittää Suomessa hyvin nyt kaikille halukkaille

Julkaisuajankohta 24.9.2021

Infografiikka rokotuskattavuuden etenemisestä.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut Suomessa nyt noin 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä ja kaksi annosta on puolestaan saanut noin 68 prosenttia. Yhteensä yhden annoksen saaneita on 4,1 miljoonaa ja kaksi annosta saaneita 3,3 miljoonaa.

”Suomeen on saapunut oikein hyvin koronarokotteita, joten rokotteista ei ole nyt pulaa. Kaikille halukkaille riittää rokotteita sekä ensimmäiseen annokseen että toiseen annokseen. Myös kolmansia annoksia voidaan hyvän rokotetilanteen takia antaa heti voimakkaasti immuunipuutteisille ja niille, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta alle kuuden viikon annosvälillä ensimmäisten rokotettavien ryhmien joukossa”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Nuorilla aikuisilla vielä kirittävää rokotuskattavuudessa

”Yli 40-vuotiaissa löytyy vielä monia rokottamattomia, joiden olisi tärkeää hakea itselleen rokotus. Koronaviruksen takia sairaalahoidossa on nyt ollut eri-ikäisiä yli 40-vuotiaita, joilla ei ole rokotesuojaa”, Kontio kertoo.

20–29-vuotiaiden ja 30–39-vuotiaiden kohdalla ensimmäisen annoksen on saanut vielä reilusti alle 80 prosenttia. 30–39-vuotiaista toisen annoksen on saanut alle 60 prosenttia ja 20-29 vuotiaista vasta vähän yli 40 prosenttia.

”Nuorten aikuisten on olennaista hakea myös toinen rokoteannos, sillä sairaalahoitoa vaativa vakava taudinkuva on mahdollinen myös nuoremmilla”, Kontio kertoo.

Tällä hetkellä 12–15-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 67 prosenttia. Tämän ikäryhmän toisen annoksen rokotukset käynnistyvät monissa kunnissa lähiaikoina.

Koronarokotus on tärkeää hakea, vaikka olisi sairastanut taudin

Koronatartunnan tai sairastetun koronataudin suoja riittää vain 6–12 kuukaudeksi.

”Aiemmin saatu koronatartunta tai sairastettu tauti ei nykytiedon mukaan riitä antamaan pitkäkestoista suojaa vakavalta sairaalahoitoa vaativalta taudinkuvalta. Onkin tärkeää hakea koronarokotus, vaikka olisikin saanut koronavirustartunnan aiemmin”, Kontio sanoo.

Lisätietoja

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi rokotukset - thlfi