Koronatilanne: THL on julkaissut ohjeen Manner-Kiinasta saapuville ja sinne matkustaville, virusmuunnosten jätevesiseurantaa tehostetaan

Julkaisuajankohta 18.1.2023

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Manner-Kiinassa merkittävästi ja kasvun odotetaan jatkuvan lähiviikkoina. Tämän vuoksi myös Kiinan terveydenhuollon kuormitus on kasvanut merkittävästi.

Paras tapa suojautua koronaviruksilta Suomessa ja ulkomailla on ottaa suositellut koronarokotukset. Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin sairaalahoitoa vaativilta vakavilta tautimuodoilta. 

Sekä koronalta että muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua myös muilla tavoin, ja nämä keinot kannattaa huomioida matkustaessa. 

THL on julkaissut ohjeen Manner-Kiinasta saapuville sekä sinne matkustaville. Sen sisältö perustuu EU:n neuvoston ja komission jäsenmailleen antamiin suosituksiin.

Suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi julkaistussa ohjeessa neuvotaan matkustajia selvittämään etukäteen mahdolliset maahantulovaatimukset vaihto- ja määrälentoasemilla. Tämä koskee eri maiden mahdollisesti vaatimaa koronatestitulosta ja rokotusasiakirjoja. 

Ohjeessa muistutetaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä kirurgisen suu-nenäsuojuksen käytöstä lennon aikana ja tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä. Etenkin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita FFP2/FFP3-tyyppisen suojaimen käyttöä.

Ohjeessa myös kehotetaan välttämään matkustamista sairaana. 

Lisäksi Manner-Kiinaan matkustavia kehotetaan tarkistamaan, tarjoaako matkavakuutus riittävän turvan kohdemaassa. 

Myös työnantajien tulisi huomioida matkustuksen riskit. Työn vuoksi matkustavien on hyvä tarkistaa työpaikan matkustusohjeet.

THL selvittää koronavirusmuunnosten seurannan aloittamista Helsinki-Vantaan jätevesistä

THL valmistelee koronavirusmuunnosten jätevesiseurannan tehostamista EU:n antamien suositusten mukaisesti. 

Koronaviruksen ja sen muunnosten seurantaa on toteutettu jätevesistä koronaviruspandemian alusta alkaen. Toimintaa laajennetaan koskemaan Helsinki-Vantaan lentokentän jätevesiä lähiviikkoina.

Lisäksi Lappiin suuntautuvan matkailun takia koronavirusta seurataan Rovaniemen jätevesistä tehostetusti kerran viikossa. 

Lisätiedot

Ohjeita Manner-Kiinasta saapuville ja sinne matkustaville

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Koronavirusmuunnokset jätevedessä

Jari Jalava 
johtava asiantuntija
THL 
p. 029 524 6629
[email protected]

Tarja Pitkänen (koronaviruksen jätevesiseuranta)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6315
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi matkailuterveys - thlfi