Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta

Julkaisuajankohta 4.3.2020

kartta ja ihmisiä.

Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä.
 
Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa.
 
”Tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa”, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.
 
Vaikka koronavirusta hyvin herkin laboratoriomenetelmin löytyisi pinnoilta, se ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.
 
”Pintojen kautta tarttumisen riski on relevantti lähinnä sairaaloissa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla, siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä”, sanoo Savolainen-Kopra. 
 
THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivulle:
 
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 

Lisätietoja


Tietoa taudista: Koronavirus COVID-19

Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi