Kouluterveyskysely: Sosiaalinen vuorovaikutus sujuu vaihtelevasti peruskoulujen arjessa – aikuinenkin voi kiusata

Julkaisuajankohta 24.11.2022

Perusopetuksen oppilailla on vaihtelevia kokemuksia sosiaalisen vuorovaikutuksen sujumisesta koulun arjessa, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemät vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn tulosten jatkoanalyysit. Ne kertovat kouluyhteisöjen toimivuudesta, kun aiemmin on kerrottu oppilaiden hyvinvoinnista.

Suurin osa 4. ja 5.-luokkalaisista kertoi tulevansa hyvin toimeen opettajien (81 %) ja koulukaverien kanssa (83 %). Lähes jokaisella oli vähintään yksi hyvä kaveri (99 %).

Aiempaa useampi 8. ja 9. luokkalainen koki, että opettaja välittää, rohkaisee ja kohtelee heitä oikeudenmukaisesti (53 %). Luokan ilmapiirin katsoi tukevan mielipiteen ilmaisua kolme neljästä (78 %) 8.–9.-luokkalaisesta.

Ulkopuolisuuden kokemukset lisääntyneet

Korona-aikana kokemus kouluyhteisöön ja luokkayhteisöön kuulumisesta on vähentynyt. Itsenä tärkeäksi osaksi kouluyhteisöä koki keväällä 2021 alle puolet (41 %) 8. ja 9. luokkalaisista, kun neljä vuotta aikaisemmin heitä oli yli puolet (55 %).

Vain vähän yli puolet 4. ja 5. luokan oppilaista, ja alle puolet 8. ja 9. luokan oppilaista koki, että he voivat tarvittaessa keskustella koulussa aikuisen kanssa mieltään painavista asioista.

Aikuinen voi kiusata

Vuoden 2021 Kouluterveyskyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa, onko joku koulun aikuisista kiusannut oppilasta koulussa lukuvuoden aikana aiheuttaen sanoilla tai teoilla toistuvasti pahaa mieltä oppilaalle. Kiusaamiseksi ei katsottu puuttumista oppilaan häiritsevään käyttäytymiseen tai tehtävien laiminlyöntiin.

Vähintään viikoittaista aikuisen kiusaamista kertoi kokeneensa 6 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista ja 3 prosenttia 4. ja 5. luokan oppilaista. Aikuisen kiusaamista ei ollut kokenut lainkaan 78 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista ja 84 prosenttia 4. ja 5. luokan oppilaista.

”Kouluissa on hyvä keskustella, millainen aikuisen tahatonkin käyttäytyminen voi pelottaa oppilasta tai tuntua kiusaamiselta,” arvioi tulosta THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius. ”Oppilaiden on tärkeä tietää, kenelle aikuisen käyttäytymisestä voi omassa koulussa kertoa, jotta asia voidaan selvittää.”

Oppilaiden keskinäistä kiusaamista oli kokenut 8. ja 9. luokkalaisista joka neljäs oppilas (25 %), ja 6 prosenttia vähintään viikoittain. Kolme neljästä (75 %) ei ollut kokenut kiusaamista lainkaan.

4. ja 5. luokkalaisista joka kolmas (36 %) oli kokenut muiden oppilaiden kiusaavan ja heistä 8 prosenttia vähintään viikoittain. Kaksi kolmesta (64 %) 4. ja 5. luokkalaisista ei ole kokenut lainkaan kiusaamista.

Kouluterveyskyselyn 2021 jatkoanalyysien tulokset tuovat esille eroja tyttöjen ja poikien kokemusten välillä. 8. ja 9.-luokkalaisten vastaukset kertovat myös ulkomaalaistaustaisten, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä kodin ulkopuolelle sijoitettujen kokemuksista koulussa.

Kouluterveyskysely toteutetaan koko Suomessa perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksissa. Seuraava Kouluterveyskyselyn aineisto kerätään maalis-huhtikuun 2023 aikana. Päätulokset julkaistaan syyskuussa 2023.

Lähteet:

Perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaiden kokemuksia kouluarjesta. Kouluterveyskyselyn tuloksia. Työpaperi 54/2022, THL.

Moni tekijä haastaa 4.–5. -luokkalaisten arkea, mutta suurin osa heistä voi hyvin. Kouluterveyskysely 2021. Tutkimuksesta tiiviisti 50/2022, THL.

Lisätietoja:

Jenni Helenius
kehittämispäällikkö
Kouluterveyskysely, THL
Puh. 029 524 8406
[email protected] 

Marke Hietanen-Peltola
ylilääkäri, THL
Puh. 029 524 7294
[email protected]

Kristiina Laitinen 
opetusneuvos
Opetushallitus
Puh. 029 533 1244
[email protected]

Elina Pekkarinen
lapsiasiavaltuutettu
Puh. 0295 666 858
lapsiasiavaltuutettu(at)oikeus.fi


Aikaisemmin aiheesta:

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt. THL tiedote 17.9.2021 
 

Lapset, nuoret ja perheet Mielenterveys Pääsivusto kiusaaminen - thlfi koulut - thlfi mielenterveys - thlfi peruskoulut - thlfi perusopetus - thlfi pääuutinen - thlfi