Laaja influenssarokotetta koskeva FinFluHD-tutkimus keskeytetään kokonaan koronaviruspandemian vuoksi

Julkaisuajankohta 27.4.2022

Laaja influenssarokotetta koskeva FinFluHD-tutkimus keskeytetään kokonaan koronaviruspandemian takia.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka tehokas uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla verrattuna tavanomaiseen influenssarokotteeseen, jollaista on käytetty myös kansallisessa rokotusohjelmassa.

Tutkimuksen toimeksiantaja rokotevalmistaja Sanofi Pasteur on päättänyt, että tutkimus keskeytetään huhtikuussa 2022 kokonaan. Alun perin useampivuotiseksi suunniteltu FinFluHD-rokotetutkimus toteutettiin influenssakaudella 2019–2020. Tutkimukseen osallistui yli 33 000 ihmistä.

Tutkimuksen ennenaikaisen päättymisen syynä on koronaviruksen aiheuttama pandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet, jotka ovat voimakkaasti vähentäneet influenssan kiertoa väestössä. Tutkimuksen tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa, sillä influenssan aiheuttamia verenkierto- ja hengitystiesairauksista johtuvia sairaalahoitojaksoja esiintyy huomattavasti vähemmän. Tutkimuksessa ei havaittu turvallisuusongelmia.

THL toteutti tutkimuksen yhteistyössä Sanofi Pasteurin kanssa. Sanofi Pasteur oli tutkimuksen päärahoittaja ja käytännön toteutuksen hoitivat valikoidut terveyskeskukset THL:n ohjauksessa. Tutkimuksessa kaudella 2019–2020 saadulla rokotteella ei ole vaikutusta myöhemmin annettaviin influenssarokotteisiin. Influenssarokotetta suositellaan Suomessa vuosittain kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Lisätietoja

FinFluHD-influenssarokotetutkimus  

Arto Palmu
tutkimuspäällikkö 
THL
puh. 029 524 7910
[email protected]

Ritva Syrjänen
erikoistutkija, LT
THL
puh. 029 524 7918
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Kansantaudit Pääsivusto pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi