Laajennuksia ja uudistuksia yli tuhannen käsitteen sote-sanastopalveluun

Julkaisuajankohta 19.9.2023

Hyvinvointialueet kehittävät digitaalisia sote-palveluja vauhdilla. Palvelujen uudistamista edistää myös sosiaali- ja terveydenhuollon kattavien ja yhtenäisten sanastojen käyttö. THL kehittää pitkäjänteisesti sote-alan sanastoja eri ammattiryhmien hyödynnettäviksi. Ammattilaisten yhteinen ymmärrys käsitteistä ja termien yhtenäinen käyttö parantavat kirjattavan tiedon laatua, jolloin asiakaskin hyötyy sanastotyön tuloksista. 

Keskeiset, valtakunnalliset käsitteet ja termit ovat hyödynnettävissä sotesanastot.fi-verkkopalvelun kautta. Avoimesti käytettävä palvelu tukee yhdenmukaisen termistön käyttöä ohjaus-, määrittely- ja asiakkuustyössä sekä viestinnässä tai koulutuksessa. Verkkopalvelu on tarkoitettu sote-alan termitietoa tarvitseville, kuten sote-ammattilaisille, tiedonhallinnan asiantuntijoille ja tietojärjestelmätoimittajille. Käsitetiedot ovat sotesanastot.fi-verkkopalvelussa tarjolla kaikille kiinnostuneille, ja tietojärjestelmätoimittajat saavat ajantasaiset kansalliset tietomääritykset koodistopalvelimelta ilmaiseksi.

Uusi digitaalisten palvelujen sanasto valmisteilla

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon kehittämistä varten on valmisteilla perussanasto, joka sisältää 26 digitaalisiin palveluihin ja digitaaliseen asiointiin sekä etäpalveluun ja -asiointiin liittyvää käsitettä. Myös kansalainen pystyy ymmärtämään uudistuvaa palvelujärjestelmää helpommin, sillä sanasto selkeyttää digitaalisten palvelujen yleisnimityksiä. Sanaston on laatinut THL yhdessä laajan asiantuntijaryhmän ja Sanastokeskuksen kanssa. Sanasto julkaistaan syksyllä 2023.

Sosiaalialan tiedonhallinnan sanastoon päivitys

Kesän päivityksessä huomioitiin keskeisimpänä päihdehuollon palvelutehtävän muuttuminen päihde- ja riippuvuustyön erityisiksi palveluiksi. Palvelutehtävään liittyviä asiakasasiakirjoja on nimetty uudelleen, esimerkiksi hakemus päihde- ja riippuvuustyön erityiseen palveluun (aiemmin: hakemus päihdehuollon palveluun) tai päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen asiakassuunnitelma (aiemmin: päihdehuollon asiakassuunnitelma). Uuden palvelutehtävän nimitys ruotsiksi on särskild service inom arbetet med missbruk och beroende.

Sanastosta on parhaillaan valmisteilla myös jatkopäivitys, jossa otetaan huomioon uuden vammaispalvelulain edellyttämät muutokset sosiaalipalveluihin. Uusina käsitteinä sanastoon ovat tulossa muun muassa vammaisen henkilön päivätoiminta, vammaisen henkilön liikkumisen tuki, erityisen osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko ja esteettömän asumisen tuki. Vammaispalvelulain voimaantulon mahdollinen siirtyminen voi vaikuttaa jatkopäivityksen julkaisuajankohtaan.  

Sosiaalialan tiedonhallinnan sanaston laajuus on 661 käsitettä, ja se julkaistu verkkopalvelussa täysin kaksikielisenä suomeksi ja ruotsiksi.

Kanta-sanasto päivittyi 

Kanta-sanastosta on julkaistu päivitetty versio kesällä 2023. Päivitys sisältää ennakoivasti uuden, vuonna 2024 voimaan astuvan asiakastietolain mukaisia muutoksia. Tuttujen käsitteiden, kuten Kanta-palvelut, Reseptikeskus, Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto ja Potilastiedon arkisto, lisäksi sanastosta löytyvät täsmälliset määritelmät esimerkiksi seuraavista: valtakunnallinen asiakastietovaranto, asiakastietojen välityspalvelu, lokirekisterien säilytyspalvelu ja puolesta-asiointi.

Omakanta-palvelun kirjoitusasu on sanastopäivityksessä muutettu nykyisin käytettävään muotoon OmaKanta. Muutos tehdään myös ruotsin- ja englanninkielisiin termeihin, jotka ovat MittKanta ja MyKanta.

Sanaston kaikki 58 käsitettä ovat selattavissa verkkopalvelusta suomeksi ja ruotsiksi.

Terveydenhuollon tiedonhallinnan sanasto

Terveydenhuollon tiedonhallinnan sanastostakin julkaistiin kesällä päivitetty versio, joka sisältää 21 uutta käsitettä sekä uuden asiakastietolain edellyttämiä muutoksia nykyisiin käsitteisiin.  Nyt sanastosta löytyvät määritelmäehdotukset esimerkiksi seuraaville käsitteille: apuväline, hoitotoimi, keskeiset terveystiedot, kuntoutus, lääkinnällinen laite ja terveyteen vaikuttavat tekijät. Uusista käsite-ehdotuksista kerätään syksyn aikana vielä kommentteja ammattilaisilta ennen lopullista hyväksymistä.

Päivityksen jälkeen terveydenhuollon tiedonhallinnan sanaston kaikki 85 käsitettä ovat hyödynnettävissä myös ruotsiksi. 

Sotesanastot.fi-palvelussa on julkaistu myös seuraavat sanastot:

  • Käytönhallinnan sanasto (53 käsitettä),
  • Lääkityksen sanasto (68 käsitettä) ja
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset käsitteet -sanasto (41 käsitettä). 

Sanastoihin voi tutustua sote-sanastojen verkkopalvelussa: sotesanastot.fi

Kaikista sanastoista toivotaan palautetta sote-sanastojen palautekanavan kautta. Sanastojen kehittäminen on jatkuvaa.
Anna palautetta tai kehittämisehdotuksia sote-sanastoista

Osa sanastotyöstä tehdään Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP). Muun muassa uusi digitaalisten palvelujen sanasto tuotetaan EU:n elpymisvälineen tuella. 
Suomen kestävän kasvun ohjelma

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla rrp - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla