Lääkemääräysten voimassaoloajat muuttuvat: Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset voimassa yhden vuoden
Biologisten lääkkeiden lääkemääräysten voimassaolo muuttui STM:n asetuksella 1.1.2023. Vuoden alusta kaikkien biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain yhden vuoden. Sitä ennen yhden vuoden voimassaolo koski vain lääkkeitä, joille määräyshetkellä oli myynnissä biosimilaareja.
Potilastietojärjestelmiin tätä tukevat muutokset on tehty pääosin vasta tämän vuoden aikana – ja osaan ne ovat vielä tekemättä. Siksi myös 1.1.2023 jälkeen määrätyt biologisten lääkkeiden lääkemääräykset näyttäisivät olevan voimassa kaksi vuotta, vaikka ne todellisuudessa ovat voimassa vain yhden vuoden. Tämä aiheuttaa hämmennystä potilaille, mutta myös lääkäreille ja apteekeille.
THL ja Fimea ovat lähettäneet tähän liittyen yhteisen ohjekirjeen lääkäreille ja apteekeille. Tiedotteessa ohjeistetaan apteekkeja tarkistamaan biologisten lääkkeiden todellinen voimassaoloaika ja lähettämään lääkemääräyksistä uusimispyyntö, kun asetuksen mukainen yhden vuoden voimassaoloaika on loppumassa. Lääkäreitä taas neuvotaan uusimaan pyydetyt lääkemääräykset, vaikka ne näyttäisivät olevan voimassa kaksi vuotta. Lääkemääräysten uusimista suositellaan myös vastaanottokäyntien yhteydessä, vaikka uusimispyyntöä ei olisi tehty ja yhden vuoden voimassaoloaika on loppumassa.
Koska voimassaoloajan lyheneminen kahdesta vuodesta yhteen vuoteen tuli voimaan 1.1.2023, tilanne realisoituu jo loppuvuodesta ja seuraavan vuoden aikana on tästä syystä odotettavissa normaalia enemmän lääkemääräysten uusimista.
Mitä lääkkeen määrääjän tulee huomioida?
- Jos potilas käyttää biologisia lääkkeitä, uusi ne lääkemääräykset, jotka on määrätty yli yhdeksän kuukautta aiemmin.
- Huomioi myös, että vertailukelpoisista biologisista lääkkeistä tulee määrätä ensisijaisesti edullisin valmiste. Muussa tapauksessa kalliimman valinnalle tulee kirjata lääketieteellinen tai hoidollinen peruste.
Miten apteekeissa on toimittava?
- Varmista lääkemääräyksen voimassaoloaika, kun toimitat biologista lääkettä.
- Jos lääkemääräyksen todellinen eli yhden vuoden voimassaoloaika päättyy kolmen kuukauden sisällä, tee lääkemääräyksestä uusimispyyntö.
- Jos lääkemääräys on jo vanhentunut, varmista keskeytymätön lääkehoidon jatkuvuus toimittamalla lääke tarvittaessa poikkeusmenettelyllä ja lähetä lääkemääräyksestä uusimispyyntö.
Puhelinlääkemääräykset voimassa kolme kuukautta
1.1.2024 alkaen annettuja puhelinlääkemääräyksiä ei saa uusia ja ne ovat voimassa enintään kolme kuukautta. Voimassaolon voi tarvittaessa määrätä lyhyemmäksikin.
Mitä lääkkeen määrääjän tulee huomioida 1.1.2024 alkaen?
Kun annat puhelinlääkemääräyksen, huomioi, että se on voimassa enintään kolme kuukautta. Jos lääke on tarkoitettu pidempään käyttöön, tulee siitä lääkehoidon jatkumisen mahdollistamiseksi laatia sähköinen lääkemääräys kolmen kuukauden sisällä.
Miten apteekeissa on toimittava 1.1.2024 alkaen?
Kun tallennat puhelinlääkemääräyksen, kirjaa lääkemääräykselle reseptin uusimiskielto sekä reseptin voimassaolon loppupäivä 3 kuukauden päähän määräyspäivästä, ellei lääkäri ole määrännyt lyhyempää voimassaoloaikaa.