Lakritsia ja salmiakkia ei suositella raskaana oleville
22.1 julkaistaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan hyväksymät, THL:n pääjohtajan asettaman asiantuntijatyöryhmän laatimat uudistetut kansalliset lapsiperheiden ”Syödään yhdessä” -ravitsemussuositukset. Yleistä kiinnostusta on herättänyt suositusten yksityiskohta, jonka mukaan lakritsi ja salmiakki kuuluvat raskauden aikana ”ei suositella” -luokkaan. Uusissa suosituksissa todetaan myös, että pienet annokset, esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen satunnaisesti, eivät ole haitallisia raskaana oleville.
Suositusten taustalla ovat uudet tutkimustulokset. Lakritsin ja salmiakin sisältämä glysyrritsiinin on eläinkokeissa todettu olevan suurina määrinä haitallista sikiön kehitykselle. Ihmistutkimuksissa lakritsia tai salmiakkia käyttäneiden äitien raskauden kesto on keskimäärin hieman lyhyempi. Heidän lapsensa saavat keskimäärin älykkyystesteissä hieman matalampia pisteitä, ja heillä on vähän enemmän keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriötä kuin lapsilla, joiden äidit eivät ole käyttäneet lakritsia tai salmiakkia. Ihmistutkimukset eivät kerro, johtuvatko nämä erot lakritsin tai salmiakin käytöstä vai jostakin muusta taustatekijästä. Suositusten laadinnassa noudatetaan kuitenkin varovaisuusperiaatetta: jos jonkin ruoka-aineen haitallista vaikutusta on syytä epäillä, sen käyttöä ei suositella. Suositukseen on vaikuttanut myös, että esimerkiksi äitiysneuvolassa on joskus saatettu suositella lakritsin käyttöä raskaana oleville, joilla on matala verenpaine. Tämä ei ole nykytiedon mukaista.
Asia on tärkeä pitää oikeissa mittasuhteissa. Suosituksella ei haluta herättää huolta aiemmin lakritsia ja salmiakkia raskauden aikana käyttäneiden joukossa. Suomessa käytetään paljon lakritsia ja salmiakkia, ja suuri osa suomalaisista on altistunut lakritsille tai salmiakille kohdussa.
Suosituksissa ei oteta kantaa lakritsin ja salmiakin käyttöön muissa ryhmissä kuin raskaana olevien joukossa. Lakritsin ja salmiakin sisältämän glysyrritsiinin on jo pitkään tiedetty nostavan verenpainetta erityisesti niille herkillä ihmisillä.
Lisätietoja:
Eero Kajantie
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8610
etunimi.sukunimi@thl.fi
Heli Kuusipalo
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 6747
etunimi.sukunimi@thl.fi