Lämpötilan nousu vaikuttaa elintapoihin

Julkaisuajankohta 24.3.2023

Lämpenevä ilmasto vaikuttaa uneen, liikuntaan ja ravitsemukseen sekä myönteisesti että kielteisesti. THL.n tuoreessa raportissa selvitettiin ilmastonmuutoksen näkökulmasta väestössä vähitellen ilmeneviä terveysvaikutuksia, jotka johtuvat lämpötilan ja auringonsäteilyn muutoksista.

Ilmastonmuutos tuo Suomeen valoisampia ja lämpimämpiä kesiä sekä pimeämpiä ja kosteampia talvia. Väestön elintavat myötävaikuttavat ilmastonmuutoksen kehitykseen, mutta ilmastonmuutos vaikuttaa myös väestön elintapoihin.

Riittävä liikunta, suotuisa ravitsemus ja tasapainoinen uni ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kaiken ikäisille. Suomessa moni liikkuu terveytensä kannalta liian vähän, harva syö riittävästi kasviksia ja vihanneksia ja uniongelmat ovat yleisiä, etenkin aikuisväestössä. 

Erityisen haavoittuvassa asemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksille ovat iäkkäämmät, heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevat ja terveydeltään heikommat.

Muuttuva ilmasto huomioitava liikuntapaikkoja suunniteltaessa

Lämpimämpi ja valoisampi sää kesäisin voi lisätä väestön liikuntaa, mutta helteiden yltyessä liikkuminen vähenee. Samoin pimeämmät ja kosteammat kelit talvisin voivat vähentää etenkin ulkoliikuntaa.  
Tutkimuksen tulokset koskevat lähinnä ulkona tapahtuvaa liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä tai muuta vapaa-ajan tai työmatkaliikuntaa. 

Mahdollisuus liikkua sisätiloissa vaatii siihen sopivat tilat ja pääsyn niihin, eikä tämä edellytys välttämättä toteudu väestötasolla tasapuolisesti. Yhdenvertaisuus onkin syytä huomioida liikuntapaikkoja suunniteltaessa muuttuvan ilmaston aikakaudella.

”Ilmastonmuutos Suomessa tekee talvista pimeämpiä, mikä voi vaatia liikuntamahdollisuuksien uudelleen miettimistä, ja esimerkiksi esteettömien ja maksuttomien sisäliikuntatilojen lisäämistä”, sanoo THL:n erikoistutkija Heini Wennman

Lämpötilan nousu vaikuttaa myös uneen ja ravitsemukseen

Unen osalta ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat todennäköisesti haitallisia. Lämpötilan nousu voi lisätä unioireita ja riittämätöntä unta sekä heikentää unen laatua. Lisäksi kaamosoireilu voi pahentua, kun talvet pimenevät. 

”Ilmastonmuutos saattaa lisätä uniongelmia, joista jo nyt aiheutuu vuosittain arviolta yli 5 miljardin euron kustannukset”, toteaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen

Ilmastonmuutoksen suorista vaikutuksista väestön ravitsemukseen ei tiedetä, mutta lämpötilan nousu todennäköisesti muuttaa ruoan saatavuutta ja hintaa maailmanlaajuisesti, mikä voi vähentää etenkin hedelmien, vihannesten ja kasvisten käyttöä Suomessa. 

Vähäinen liikunta, epäsuotuisa ravitsemus ja epätasapainoinen uni lisäävät kuolleisuutta ja sairastuvuutta useisiin tarttumattomiin tauteihin sekä aineenvaihdunnallisia riskitekijöitä, kuten ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja korkeaa verensokeria. 

"Tärkeää on nyt jo tiedostaa ilmastonmuutoksen mahdolliset vaikutukset elintapoihin. Vaikutuksia tulee ennakoida ja sopeutustoimia kohdistaa niin, että ihmisillä on mahdollisuus löytää uusia tapoja esimerkiksi liikkua ja syödä. Näin ehkäistään myös sitä, ettei väestön eriarvoisuus terveydessä ja hyvinvoinnissa lisäänny eivätkä yhteiskunnan kulut kasva”, Wennman painottaa.

Lähde

Wennman, Heini; Partonen, Timo. Ilmastonmuutoksen vaikutukset väestön liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen. Tutkimuksesta tiiviisti: 13/2023.

Lisätietoa

Heini Wennman
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8218
[email protected] 

Timo Partonen
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 8859
[email protected]

Elintavat ja ravitsemus Mielenterveys Pääsivusto Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi liikunta - thlfi ravitsemus - thlfi tutkimusuutinen - thlfi uni - thlfi