Matkailija, huomioi hyttysten välittämien tautien riski

Julkaisuajankohta 12.11.2024 8.30
Uutinen

Oletko lähdössä matkalle joulu- tai talvilomalla? Kaukomaille suuntaavan on syytä muistaa hyttysten välittämien tautien riski. Hyttysvälitteisiä tauteja esiintyy laajasti eteläisellä pallonpuoliskolla, myös turistien suosimissa kohteissa. Muista tarkistaa maakohtainen tautitilanne ja suositukset hyvissä ajoin ennen matkaa.

Hyttyset välittävät useita tauteja, kuten malariaa ja denguekuumetta sekä zika-, chikungunya- ja oropouche-infektioita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa talven kaukomatkoja suunnittelevia tarkistamaan maakohtaiset suositukset ja hankkimaan tarvittavat rokotteet.

Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan matkaavien on lisäksi syytä huolehtia malarian estolääkityksestä. Tämä koskee myös entisillä kotiseuduillaan vierailevia. Malariatapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 50, joista merkittävä osuus on peräisin Afrikan mantereelta.

Maailmanlaajuisesti yleisin hyttysvälitteinen virustauti on denguekuume. Suomessa denguekuumetapauksia todetaan vuosittain keskimäärin 50, joista suurin osa on tyypillisesti saatu Kaakkois-Aasiasta. Tällä hetkellä denguekuumetta esiintyy erityisen paljon myös Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Lisäksi oropouche-viruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti Kuubassa ja Brasiliassa tänä vuonna. 

Erityisesti raskaana olevien tai raskautta suunnittelevien kannattaa huomioida kaukomatkakohteen tautitilanne

Zika-, oropouche- ja dengue-virusten aiheuttamat infektiot voivat aiheuttaa raskauskomplikaatioita ja sikiövaurioita. Siksi raskaana olevien ja raskautta suunnittelevien on hyvä huomioida matkakohteen tautitilanne ja tarvittaessa harkita matkan siirtämistä.

Zika- ja oropouche-virukset voivat tarttua myös suojaamattoman seksin välityksellä siemennesteestä vielä muutaman kuukauden ajan tartunnan saamisen jälkeen, mikä kannattaa huomioida raskautta suunnittelevissa perheissä.

Hyttysenpistoilta on hyvä suojautua vaattein, hyttysverkoin ja -karkottimin – muista myös mainita matkasta, jos sairastut

Hyttystenpistoilta on tarpeen suojautua kaikkina vuorokaudenaikoina. Virusinfektioita levittävät Aedes-suvun hyttyset, kuten tiikerihyttynen, pistävät myös päiväsaikaan. Malariaa levittävät hyttyset taas pistävät hämärän ja pimeän aikaan. 

Hyttysiltä suojautuminen kannattaa muistaa niin kaupungissa kuin luonnossa liikkuessakin. Aedes-suvun hyttyset viihtyvät hyvin myös kaupunkialueilla ja sisätiloissa.

Hyttysenpistoilta on hyvä suojautua käyttämällä vaaleita peittäviä vaatteita ja hyönteiskarkotteita. Sängyn päälle levitettävien hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen käyttö on suositeltavaa erityisesti malarian riskialueilla.

Hyttysvälitteisillä virustaudeilla on usein samankaltainen taudinkuva. Yleisiä oireita ovat kuume, päänsärky, pahoinvointi, lihas- ja nivelkivut sekä ihottuma.

Jos tropiikin matkalla nousee kuume, hakeudu aina lääkäriin. Jos hakeudut lääkäriin matkan jälkeen, muista mainita matkasta, vaikka siitä olisi kulunut pidempikin aika.

Lisätiedot

Matkailijan terveysopas: Lisätietoja taudeista ja niiden tartunta-alueista matkailijoille

Erika Lindh
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8039
[email protected]

Tuula Hannila-Handelberg
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7701
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto matkailuterveys rokotukset