Mikkelin kouluruokailuun liittyvään ruokamyrkytysepidemiaan ei ole löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

Julkaisuajankohta 15.9.2023

Mikkelin kouluruokailuun 16.8.2023 liittyvän epidemian ruokanäytteiden tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä. Tutkimuksia on tehty Ruokavirastossa ja muissa elintarvikelaboratorioissa.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman kyselytutkimuksen perusteella koululaisten sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu. Epäillyissä tortillaletuissa on havaittu aistinvaraisia muutoksia ja happamuuden (pH) vaihtelua, jotka näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää. 

Tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta. Valmistaja selvittää tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä. 

Kyselytutkimuksen perusteella sairastuneiden taudinkuva ei ole tyypillinen tavallisimmille ruokamyrkytysten aiheuttajille. Ruokailun yhteydessä tai nopeasti ruokailun jälkeen alkaneet ja lyhytkestoiset oireet voivat viitata ruuansulatuskanavaa ärsyttäneen aineen aiheuttamaan sairastumiseen. Kyselyn toteuttamisen jälkeen uusia epidemiaan liittyviä sairastumisia ei ole tullut tietoon.

THL, Ruokavirasto ja Mikkelin seudun ympäristöpalvelut jatkavat epidemian selvitystyötä.

Lisätiedot

Ruokaviraston uutinen: Laajaan ruokamyrkytysepidemiaan ei ole löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

THL:n aiempi uutinen: THL, Ruokavirasto ja Mikkelin seudun ympäristöpalvelut selvittävät kouluruokailuun liittyvää epidemiaa, jossa sairastuneita on yli 800

Marjatta Rahkio (elintarviketutkimusten tulokset)
elintarviketurvallisuusosaston johtaja
Ruokavirasto
p. 050 3394576
[email protected]

Annukka Markkula (elintarviketutkimusten tulokset)
jaostopäällikkö
Ruokavirasto
p. 050 564 6175
[email protected]

Maria Tirkkonen (Mikkelin epidemiaselvitys)
terveysvalvonnan johtaja
Mikkelin kaupunki
p. 040 1295120
[email protected]

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaseuranta ja -selvitykset THL:ssa)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset