Mikrobilääkeresistenssin torjunta on pitkäjänteistä toimintaa
Mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallinen toimintaohjelma kuvaa mikrobilääkeresistenssin torjunnan nykytilaa ja vahvistettavia osa-alueita. Suurin työ mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi tehdään sairaaloissa ja pitkäaikaishoitolaitoksissa.
Mikrobilääkkeet ovat yksi lääketieteen merkittävimmistä keksinnöistä. Mikrobien muuttuminen resistenteiksi eli vastustuskykyisiksi mikrobilääkkeille uhkaa ihmisten ja eläinten terveyttä kaikkialla maailmassa.
Mikrobilääkeresistenssi on noussut myös poliittiseen keskusteluun eri puolilla maailmaa. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleiskokous käsitteli asiaa jo vuonna 2016. Tänä syksynä pidetyssä YK:n yleiskokouksessa mikrobilääkeresistenssi nousi uudestaan asialistalle ja kokouksessa hyväksyttiin julistus toimista, joilla mikrobilääkeresistenssiä yritetään torjua.
”Mikrobilääkeresistenssin päätyminen poliittiseen keskusteluun on hyvä asia, mutta jos toimet jäävät pelkiksi julistuksiksi, ei mikrobilääkeresistenssin torjunta edisty”, toteaa THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.
Kansalliset toimintaohjelmat ja poliittiset julistukset ovat yksi osa mikrobiresistenssin torjuntaa. Suomi julkaisi kesällä 2024 päivitetyn version Mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallisesta toimintaohjelmasta. Se kuvaa mikrobilääkeresistenssin torjunnan nykytilaa Suomessa ja nostaa esiin vahvistettavia osa-alueita.
”Suurin työ tehdään kentällä esimerkiksi sairaaloissa ja pitkäaikaishoitolaitoksissa. Ei ole sattumaa, että mikrobilääkeresistenssitilanne on meillä maailman mittakaavassa arvioituna erinomainen. Toimintaohjelma on kattava kuvaus toimista, joita Suomessa on tehty jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi. Ilman vahvaa sitoutumista torjuntatoimiin, ei hyvää tilannetta voida säilyttää,” Jalava sanoo.
Myös Suomessa on havaittavissa mikrobilääkeresistenssitilanteen heikkenemistä. Tuoreesta EARS-Net-raportista on nähtävissä, että invasiivisten MRSA-infektioiden ilmaantuvuus on Suomessa kasvussa. Jos tilannetta ei saada hallintaan, Suomi ei tule saavuttamaan EU:n neuvoston kesällä 2023 jäsenmaille asettamia tavoitteita.
Lisätiedot
Mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallinen toimintaohjelma
UN General Assembly High-Level Meeting on antimicrobial resistance 2024
Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6629
[email protected]