Muista koronaviruksen mahdollisuus hengitystieoireisella
Kuten muissa Euroopan maissa, myös Suomessa terveydenhuollon tavoitteena on pyrkiä estämään uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin (COVID-19) leviäminen maassa. Siksi on tärkeää pyrkiä löytämään vakavien, sairaalahoitoa vaativien tapausten lisäksi myös lieväoireiset tapaukset. Näin heidät voidaan ohjeistaa tarvittaessa eristykseen ja ehkäistään lisätartuntoja.
Avohoitoon tai sairaalan päivystykseen hakeutunut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas ohjataan infektiolääkärin konsultaatioon ja COVID-19-tutkimuksiin, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:
1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa
ja
2. Altistumistiedot: henkilö on joko
- oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania) tai
- ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.
THL on myös aloittanut influenssan laboratoriopohjaiseen seurantaan kerättyjen näytteiden testaamisen myös koronaviruksen osalta. Tavoitteena on kehittää seurantajärjestelmän soveltuvuutta koronavirustapausten varhaisessa tunnistamisessa.
THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa. THL tiedottaa lisää tilanteen muuttuessa ja päivittää tietoja sivulle:
Ajankohtaista - Uusi koronavirus
Lisätiedot
Toimenpideohje epäiltäessä uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa infektiota
(THL)
Tietoa taudista: Wuhanin koronavirus
(THL)
Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080
[email protected]
Jussi Sane
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7406
[email protected]
Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(at)thl.fi