Muslimien pyhiinvaellus Mekkaan lähestyy – lähtijöiden huolehdittava rokotuksista

Julkaisuajankohta 16.5.2024 9.29
Uutinen

Muslimien vuosittainen pyhiinvaellus Saudi-Arabian Mekkaan on tänä vuonna 14.─19. kesäkuuta. Tapahtuma on yksi suurimmista väestön kokoontumisista maailmassa.

Rokotukset kuntoon

Suuret väestötapahtumat lisäävät riskiä sairastua erilaisiin tarttuviin tauteihin. Pitkäaikaissairaiden, raskaana olevien ja pienten lasten tulisi välttää matkustamista tämänkaltaisiin olosuhteisiin. 

Osa taudeista on ehkäistävissä rokotuksilla. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä-, polio- ja MPR-rokotusten voimassaolo on hyvä tarkistaa. Myös hepatiitti A- ja vesirokkorokotuksia suositellaan, jos pyhiinvaeltaja ei ole sairastanut näitä tauteja. 

Pyhiinvaeltajilla tulee lisäksi olla todistus nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta, joka antaa suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan. Saudi-Arabia edellyttää, että matkailija on saanut joko konjugaattirokotteen 5 vuoden sisällä ennen maahan saapumista tai polysakkaridirokotteen 3 vuoden sisällä ennen maahan saapumista. Suomessa on nykyään saatavilla vain konjugaattirokotetta.

Rokotteen tyyppi tulee kirjata selkeästi (MenACWY conjugate vaccine). Jos sitä ei ole kirjattu, rokotustodistus on voimassa vain 3 vuotta.  Todistus tarvitaan viisumia varten ja se tulee voimaan 10 vuorokauden kuluttua rokotuksesta. 

Todistukset polio- ja keltakuumerokotuksista vaaditaan niistä maista saapuvilta, joissa kyseisiä tauteja esiintyy. Suomi ei kuulu näihin maihin. Keltakuumerokotustodistusta voidaan vaatia kuitenkin siinä tapauksessa, että lentojen reitityksen ja aikataulujen vuoksi matkustaja viipyy yli 12 tuntia maassa, jossa esiintyy keltakuumetta.

Saudi-Arabian viranomaiset suosittelevat tapahtumaan osallistuville myös koronarokotusten perussarjaa. Koronarokotusvaatimuksia maahantulolle ei ole. 

Käsihygienia avainasemassa

Matkalla hyvä käsihygienia estää tehokkaasti hengitystieinfektioita ja vatsatauteja. Ruoan puhtaudesta huolehtiminen on myös tärkeää. Lihan ja kalan tulee olla huolellisesti kypsennettyä ja maitotuotteiden pastöroituja. Hedelmät ja vihannekset on hyvä pestä ennen syömistä.  

Hyttysten välittämien tautien riski on Saudi-Arabiassa pieni, vaikka pyhiinvaellusalueita lähellä olevissa kaupungeissa esiintyy Aedes aegypti -hyttysiä. Pistoilta kannattaa silti suojautua vaatetuksen ja karkotteiden avulla kaikkina vuorokauden aikoina.

Saudi-Arabiassa esiintyy yhä vakavaa hengitystieinfektiota aiheuttavaa MERS-koronavirusta. MERS leviää pääasiassa kameleiden välityksellä ihmiseen, mutta tarttuu myös ihmisestä toiseen etenkin sairaalaympäristössä. Tartunta vaatii hyvin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa. 

Tarpeetonta kanssakäymistä kamelien kanssa, kamelin maidon juomista ja eritteiden käsittelyä tulee välttää. Samoin on hyvä välttää läheistä kosketusta henkilöihin, joilla on hengitystieinfektion oireita, jos mahdollista. Pyhiinvaeltajien keskuudessa ei ole raportoitu yhtään MERS-koronavirusinfektiota.

Saudi-Arabian terveysministeriö muistuttaa pyhiinvaeltajia myös voimakkaan kuumuuden terveysvaikutuksista ja riittävän juomisen merkityksestä.

Lisätietoa

Health Requirements and Recommendations for Travelers to Saudi Arabia for Hajj – 1445H, 2024 (Saudi-Arabian terveysministeriö, pdf, englanniksi)

Matkailijan terveysopas: Saudi-Arabia (THL)

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset matkailuterveys - Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset - Infektiotaudit ja rokotukset