Neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluja karsittiin rajusti koronakeväänä

Julkaisuajankohta 16.6.2020

Raskaana oleva nainen terveydenhoitajan vastaanotolla.

Lasten, nuorten ja perheiden palveluja on supistettu voimakkaasti koronakriisin aikana, vaikka samaan aikaan huoli heidän hyvinvoinnistaan on palveluissa kasvanut. Äitiys- ja lastenneuvolan käyntimäärä on laskenut kevään aikana 10–40 prosenttia, ja etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon käyntejä oli 60–80 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. 
 
Koronakevään aikana alueet ovat järjestäneet  kouluterveydenhuollon ja perhekeskuksen palvelut hyvin eri tavoin. Sairaanhoidon tarpeen kasvuun varautuminen ja ohje välttää turhia sosiaalisia kontakteja johtivat monien lasten, nuorten ja perheiden palvelujen voimalliseen supistamiseen. Henkilöstöä siirrettiin laajasti ja pitkäksi aikaa muihin tehtäviin, mikä  vaikeutti lasten, nuorten ja perheiden avunsaantia. 

Koronavirustartunnan pelossa koululaiset ja perheet myös itse peruivat vastaanottokäyntejä, eivätkä aina hakeutuneet palveluihin tarpeesta huolimatta. 

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveydenhuollon verkostolle ja perhekeskusverkostolle kevään aikana tehdyistä tiedonkeruista.  

Lasten, nuorten ja perheiden palveluja heikennettiin 

Lasta odottavien perheiden tukea heikensivät neuvolakäyntien harventaminen, toisen vanhemman osallistumisen rajoittaminen ja tauot perhevalmennuksessa. Synnytyssairaaloiden vierailurajoitukset ja nopeat kotiutukset heikensivät myös tilannetta.

”Lastenneuvolassa imeväisikäisten terveystarkastukset järjestettiin pääosin, mutta leikki-ikäisten terveystarkastuksia karsittiin kovalla kädellä”, summaa tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen tuloksia lastenneuvoloiden osalta. 

Toisena etäkouluviikkona vain neljä kymmenestä kouluterveydenhoitajasta ja lääkäristä käytti työaikaansa kouluterveydenhuollon tehtäviin normaalisti. Kouluterveydenhuollon yhteistyö kuraattorin, psykologin sekä opettajien kanssa heikkeni, samoin yhteistyö koulun ulkopuolisten toimijoiden, kuten lastensuojelun ja perheneuvolan, kanssa.  

Paikallista tilannetta ei huomioitu riittävästi

Tulosten perusteella näyttää siltä, että muualla maassa supistettiin palveluja jopa enemmän kuin Uudellamaalla, jossa epidemiatilanne oli pahin. Palveluja on palautettu hyvin hitaasti, mutta toukokuun viimeisellä viikolla käyntimäärät  kääntyivät kasvuun. 

”Lasten, nuorten ja perheiden palveluja alettiin purkaa liian varhain ja turhan laajasti huomioimatta alueen todellista epidemiatilannetta”, toteaa ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola

”Kuntien tulee mahdollisimman pian osoittaa lasten, nuorten ja perheiden palveluihin riittävät resurssit, jotta päästään purkamaan palvelujen vähentämisestä johtuvaa ruuhkaa ja paikkaamaan palveluvajetta”, Hietanen-Peltola sanoo.

Lähteet

Lasten, nuorten ja perheiden peruspalvelut koronakeväänä 2020; Tuloksia kouluterveydenhuollon verkoston ja perhekeskusverkoston tiedonkeruista. 

Avohilmo 

Lisätietoa

Marke Hietanen-Peltola
ylilääkäri, LT
THL
puh. 029 524 7294
[email protected]

Tuovi Hakulinen
tutkimuspäällikkö, Dos., TtT
THL
puh. 029 524 7109
[email protected]


 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen pääuutinen - thlfi