Ohjeet uusittu COVID-19-diagnoosien kirjaamiseksi – yhtenäinen kirjauskäytäntö tukee potilaiden hoitoa ja epidemiatilanteen seurantaa
COVID-19-virusinfektion kirjaamisohjeet on uusittu ja täsmennetty vastaamaan nykyistä testaamiskäytäntöä ja testimenetelmiä. Päivityksessä on lisätty ohjeet uusimpien diagnoosikoodien käytöstä. Uusimmat diagnoosikoodit kuvaavat COVID-19-virusinfektion jälkioireita ja akuuttiin tautiin liittyvää monielinvauriota.
Uudistettu kirjaamisohje korvaa 27.2.2020 annetun ja 30.3.2020 päivitetyn ohjeen. Suun terveydenhuollon ohje COVID-19-virusinfektion kirjaamiseksi on liitetty päivitettyyn ohjeeseen.
Ohjetta pyydetään jakamaan laajasti potilaskertomusmerkintöjä tekeville terveydenhuollon ammattilaisille.
Täsmälliset kirjaamiskoodit auttavat kuvaamaan potilaan tilaa paremmin
Covid-19-virusinfektion kirjaamisessa käytettävät koodit on päivitetty seuraaviin kirjaamistilanteisiin:
- Akuutti COVID-19-virusinfektio
- Tartunnan epäily tai poissulku
- COVID-19-virusinfektion jälkitila
Lisäksi ohjeessa on oikean diagnoosin valitsemista helpottava taulukko sekä ICD-10-diagnoosien ja ICPC-2-käyntisyiden vastaavuudet. Kirjaamisohje täsmentää myös COVID-19-diagnoosikoodit, joita tulee käyttää suun terveydenhuollossa.
Uudet koodit mahdollisimman pian käyttöön
Uusitut diagnoosikoodit on julkaistu THL:n kansallisella koodistopalvelimella, josta Suomen terveydenhuollon toimintayksiköt saavat ne maksutta käyttöön tietojärjestelmiinsä. Koodit tulevat terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön sitä mukaa, kun potilastietojärjestelmien toimittajat ja terveydenhuollon toimijat tekevät tietojärjestelmiinsä tarvittavat muutokset. Jos uudet koodit eivät ole käytettävissä tietojärjestelmässä, tulee olla yhteydessä oman organisaation tietohallintoon tai tietojärjestelmätoimittajaan.
Terveydenhuollon organisaatioissa olisi hyvä ripeästi huolehtia siitä, että tietoja kirjaavilla ammattilaisilla on hyödynnettävissä ajantasaiset koodistot ja luokitukset käyttämissään tietojärjestelmissä.
Tiedonhallinta on vaikuttavaa, kun tiedot tukevat asiakkaiden ja sote-ammattilaisten tietotarpeita sekä edistävät valtakunnallista epidemiaseurantaa ja päätöksentekoa.
Tietojen arkistoinnissa Potilastiedon arkistoon on käytettävä valtakunnallisia koodeja, vaikka paikallisia koodeja olisi käytössä.
Aiheesta lisää:
- Ohje 1/2020: Ohje diagnoosikoodien käyttämisestä COVID-19-virusinfektion kirjaamisessa
- Koodistopalvelutiedote uusista diagnoosikoodeista
Lisätietoja: