Omikron BA.2 on nyt yleisin Suomen jätevesistä havaittu koronavirusmuunnos
Omikronin alamuunnos BA.2 on yleisin Suomen jätevesistä havaittu koronavirusmuunnos, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannan tuloksista. THL:n jätevesiseurannassa kerättyjä näytteitä sekvensoimalla pystytään tunnistamaan koronavirusmuunnoksien osuudet jätevesien sisältämästä koronavirus-RNA:sta eli viruksen perimäaineksesta.
Jätevesiseurannan perusteella deltamuunnos oli Suomessa yleisin muunnos joulukuun 2021 puoleenväliin asti. Tammikuun 2022 alussa omikronin BA.1 muunnoksen havaittiin nousseen jätevesissä deltamuunnosta yleisemmäksi. Maaliskuun puolivälissä yleisimmäksi nousi puolestaan omikronin alamuunnos BA.2.
Koronavirusmuunnosten tunnistaminen jätevedestä on mahdollista kehittyneillä sekvensointitekniikoilla, vaikka virus-RNA on jätevedessä laimentuneena ja se voi olla vaurioitunut ympäristötekijöiden vaikutuksesta. THL aloitti menetelmän kehittämisen koronavirusmuunnosten tunnistamiseksi jätevesinäytteistä viime vuoden loppupuolella. Menetelmää on kehitetty omikronin alamuunnosten BA.1 ja BA.2 tunnistamiseksi sekä eri muunnosten suhteellisten osuuksien määrittämiseksi.
Ensimmäiset viitteet omikron BA.1 -alamuunnoksesta Suomen jätevesissä saatiin Espoon puhdistamattoman jäteveden näytteestä, joka oli kerätty 6.–7.12.2021. Aiemmilla viikoilla ja muilla seurantapaikkakunnilla kyseistä alalinjaa ei vielä tuolloin havaittu, vaikka myös Helsingin Viikinmäeltä saatiin jo tuolla viikolla viitteitä omikronmuunnoksen esiintymisestä. Näiltä osin tulokset ovat tarkentuneet aikaisemmista alustavista tuloksista.
Tähän mennessä onnistuneesti sekvensoitujen näytteiden mukaan omikron BA.2 -muunnoksesta saatiin ensimmäiset viitteet Tampereen jätevedenpuhdistamolta 2-3.1.2022 kerätystä näytteestä.
Tammi-helmikuussa 2022 omikronin alamuunnoksien BA.1 sekä BA.2 esiintyminen yleistyi ympäri Suomea, ja 20.–21.2.2022 molempia muunnoksia havaittiin samanaikaisesti peräti kolmentoista eri paikkakunnan jätevesinäytteissä.
Tähän mennessä valmistuneiden sekvensointitulosten mukaan viimeiset viitteet deltamuunnoksesta Suomen jätevesissä olivat havaittavissa 16.–17.1.2022 kerätyissä näytteissä.
Kaikkia kerättyjä jätevesinäytteitä ei ole vielä analysoitu koronavirusmuunnosten varalta. Tällä hetkellä varianttien tunnistusmenetelmällä saadaan jätevesistä vasta alustavia tuloksia, ja jopa kuukauden mittainen sekvensointiviite hidastaa tulosten valmistumista.
Lue lisää: Koronavirusmuunnokset jätevedessä
Virusmuunnoksia seurataan myös valtakunnallisesti laboratoriovarmistetuista COVID-19-näytteistä sekvensoimalla viikoittainen otanta eri puolilta maata henkilötestauksessa todetuista koronaviruksista. Vastaavasti kuin jätevesitulosten perusteella myös koko maan kattavassa otosseurannassa BA.1 syrjäytti deltamuunnoksen joulukuun loppupuolella (viikko 51) ja BA.2 puolestaan kasvoi valtavirukseksi syrjäyttäen BA.1 maaliskuun alkupuolella (viikko 10). Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella BA.2 on ollut valtavirus vuoden alusta alkaen.
Jätevesiseuranta jatkuu viikoittain
Koronaviruksen jätevesiseurannassa jatketaan näytteiden keräämistä viikoittain. Viimeisimpien eli 3–4.4.2022 kerättyjen jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen RNA:n kokonaismäärä jätevesissä on edelleen korkealla tasolla.
Viime viikolla (3.–4.4.2022) Jyväskylässä, Kuopiossa, Tampereella ja Vaasassa mitattiin mittaushistorian suurimmat RNA-lukumäärät 1000:ta ihmistä kohden vuorokaudessa. Rovaniemellä RNA-lukumäärän viiden viimeisen mittauskerran trendi on jatkanut nousuaan tällä viikolla. Joensuussa viiden viimeisen mittauskerran trendi on kääntynyt laskuun. Muilla seurantapaikkakunnilla RNA:n määrät ovat korkealla tasolla, mutta trendi on pysynyt tasaisena kahden viimeisen viikon aikana.
Lue lisää: Koronaviruksen jätevesiseurannan viikkoraportti
Jätevesiseurannan tuoma tilannekuva koronaviruksen lukumääristä on testausaktiivisuudesta riippumaton ja tukee muita epidemian mittareita.
Koronaviruksen RNA-lukumäärä tutkitaan viikoittain 13 paikkakunnan jätevesinäytteistä. Näytteet on kerätty Espoon, Helsingin, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Oulun, Porin, Tampereen, Turun ja Vaasan jätevedenpuhdistamoilta. Lisäksi Rovaniemeltä kerätään näyte kahden viikon välein sekä Pietarsaaresta ja Seinäjoelta kerran kuussa.
Näytteissä havaitut koronaviruksen RNA-lukumäärät päivittyvät THL:n verkkosivuille jätevesiseurannan viikkoraporttiin kerran viikossa perjantaisin klo 12. Pääsiäisviikolla 10.–11.4.2022 kerättävien näytteiden tulokset päivitetään verkkosivuille poikkeuksellisesti jo torstaina 14.4.2022. Ne jätevesinäytteet, joissa havaitaan koronaviruksen RNA:ta, lähetetään sekvensoitavaksi koronavirusmuunnosten tunnistamiseksi.
Lisätietoja
- Lisätietoja koronavirusmuunnoksista jätevedessä
- Koronavirusmuunnoksia pystytään tunnistamaan nyt myös jätevedestä – ensimmäiset havainnot omikronista joulukuun näytteissä, THL:n uutinen 21.1.2022
- Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta, THL:n tiedote 2.12.2021
- Koronaviruksen jätevesiseurannan viikkoraportti
- Muuntuneet koronavirukset
Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
[email protected]
Anssi Lipponen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7962
[email protected]