Onko koronaepidemia vaikuttanut alkoholinkäyttöösi – vastaa eurooppalaiseen kyselyyn

Julkaisuajankohta 25.5.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 18 vuotta täyttäneitä suomalaisia vastaamaa laajaan eurooppalaiseen nettikyselyyn alkoholin käytöstä koronaepidemian aikana. Kyselyssä on mukana 38 Euroopan maata. Kysely organisoidaan eurooppalaisten tutkimusinstituuttien yhteistyönä. Keskeisiä instituutteja ovat saksalainen Technische Universität Dresden ja espanjalainen Hospital Clínic de Barcelona.

Voit vastata suomenkieliseen kyselyyn heti, tai viimeistään 30. kesäkuuta verkkosivulla:

Yleiseurooppalainen kysely

Jaathan kyselyn linkkiä tuttavillesi!

Kysely on nimetön ja luottamuksellinen, eikä siinä kerätä tunnistetietoja. Osallistuminen tutkimukseen on täysin vapaaehtoista, ja voit kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin tai lopettaa kyselyn kokonaan milloin tahansa.

Kysely kartoittaa vastaajien alkoholin käyttöä sekä siinä mahdollisesti tapahtuneita muutoksia koronaepidemian aikana. Kyselyyn vastaaminen kestää alle 10 minuuttia. Olemme kiinnostuneita näkemyksistäsi riippumatta siitä, käytätkö alkoholia tai kuinka paljon käytät.

”Poikkeustilanne voi vaikuttaa alkoholin käyttöön eri tavoin. Kulutusta voivat vähentää talouden heikentyminen, ravintoloiden sulkeminen ja matkustamisen väheneminen. Toisaalta kulutus voi lisääntyä esimerkiksi, koska Covid19-epidemia ja siihen liittyvät rajoitukset voivat aiheuttaa stressiä ja lisätä vapaa-aikaa”, perustelee Kirsimarja Raitasalo eurooppalaista kyselyä. ”Arvostamme osallistumistasi tähän tutkimukseen.”

Raitasalon mukaan kyselyyn oli viikonloppuun mennessä saatu jo yli 27 000 vastausta, vaikka kaikissa maissa kyselyä ei ollut vielä edes julkaistu, ja Norja johtaa vastaustilastoa. ”Uskon, että otoksesta tulee lopulta iso. Satunnaistamisen puutteesta johtuvaa edustavuuden haastetta ratkotaan vertaamalla maiden tuloksia taustaryhmittäin.”

THL tiedottaa kyselyn suomalaisista tuloksista.

Lisätietoja:

Sars-Cov-2 Pandemic and alcohol comsumption. Pan-European survey.

Kirsimarja Raitasalo
erikoistutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Puh. 029 524 7005
[email protected]

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Mielenterveys Pääsivusto alkoholi - thlfi koronavirus - thlfi tutkimusuutinen - thlfi