Ota itsetuhoisuus puheeksi

Julkaisuajankohta 14.11.2022

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten sekä läheisten tuki on itsemurha-ajatuksia käsitteleville henkilöille tärkeää. Avoin puhe itsetuhoisuudesta ja itsemurhasta antaa luvan keskustella aiheesta avoimesti joko läheisten tai ammattilaisten kanssa. Itsetuhoisuuden puheeksi ottaminen ei lisää itsemurhan vaaraa. Avoin keskustelu voi sitä vastoin auttaa itsemurhaa ajattelevaa henkilöä harkitsemaan avun hakemista terveydenhuollon ammattilaiselta.

Jos tunnet jonkun, joka on itsemurhavaarassa toimi seuraavasti:

  • Älä jätä häntä yksin.
  • Poista hänen ulottuviltaan terävät esineet, alkoholi, lääkkeet, huumeet tai aseet, joita hän voisi mahdollisesti käyttää itsemurhan yrittämiseen.
  • MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
  • Jos tarvitset kiireellistä apua, kun oma terveysasemasi on kiinni, soita Päivystysapuun numeroon 116 117, tai vie hänet sairaalan päivystykseen.
  • Jos tarvitset välitöntä hätäapua, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Mielenterveysstrategian itsemurhien ehkäisyohjelman hankkeet Apua Ajoissa! ja Yhes Eteenpäin julkaisevat 14.11. tietoiskukampanjan, joka kehottaa sekä ammattilaisia että väestöä kysymään itsetuhoisista ajatuksista. Kampanjan tarkoituksena on purkaa myyttiä siitä, ettei itsetuhoisuudesta tulisi kysyä, jottei kannusta itsemurhaan.

Kampanjaan sisältyvä tietoiskuvideo näkyy Ylen kanavilla viikolla 46 sekä videon eri versiot pyörivät sosiaalisessa mediassa vuoden loppuun.

Lisätietoja:

Itsemurhien ehkäisyohjelma 

Aavista, puutu ja uskalla auttaa -kampanja (Innokylä) 

Itsetuhoisuudesta kysymällä voit pelastaa hengen (YouTube)
 

Mielenterveys Mielenterveys