Peruthan kiireettömän hammashoitoaikasi, jos sinulla on flunssaoireita, epäilet altistuneesi koronavirustaudille tai kuulut riskiryhmään

Julkaisuajankohta 13.3.2020

Potilas hammaslääkärissä.

Uutista on päivitetty 27.3.2020 tiedoilla riskiryhmistä.

Hammashoitoon ei pidä mennä flunssaisena. Erityisen tärkeää tämä on koronavirusepidemian aikana.

Peruthan siis kiireettömän hammashoidon aikasi, jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita. Aika tulisi perua myös, jos olet ollut lähikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jonka tiedetään tai epäillään sairastavan koronavirustautia, olet palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä hoitoajastasi tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. 

Omaolo-palvelussa voit tehdä koronavirustaudin oirearvion.
Tee oirearvio

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt ja henkilöt, joilla on:

  • Vaikea-asteinen sydänsairaus
  • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Muita tekijöitä, jotka saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40) sekä päivittäinen tupakointi.

Suomessa hammashoidon hygieniataso on erittäin korkea. Jokaisen potilaan välissä hoitovälineet ja suojavarusteet vaihdetaan sekä pinnat desinfioidaan. Turhia riskejä tulee kuitenkin välttää, kun liikkeellä on herkästi leviäviä virustauteja. Lisäksi hammashoidossa työskennellään pitkiäkin aikoja hyvin lähellä asiakasta, mikä lisää tartuntariskiä.

Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa ja sinulla on flunssaoireita, olet altistunut koronavirukselle tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ota puhelimitse yhteys paikalliseen terveyskeskukseen hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Koronavirustartunnan saaneille tai tartuntaa epäiltäessä annetaan kiireellinen hammashoito sitä varten varustetuissa julkisen terveydenhuollon yksiköissä. Hoito voidaan toteuttaa taas normaalisti eli ilman erityistoimia, kun sairastuneen oireiden alkamisesta on kulunut viikko ja oireiden päättymisestä vähintään vuorokausi.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Lieviä koronavirustaudin oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Jos oireesi ovat vakavia, soita paikallisen terveyskeskuksen tai sairaalan päivystykseen. Tietoa saa myös valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535.

Ajankohtaista koronaviruksesta

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Lisätiedot:

Ulla Harjunmaa
asiantuntijahammaslääkäri
THL
puh. 029 524 7375
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi tutkimusohjelma4terveysturvallisuus - thlfi