Pikkulasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden rokotuskattavuus on Suomessa edelleen erittäin hyvä

Julkaisuajankohta 20.10.2021

lapsi liekkii leluilla.

Lasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden rokotuskattavuus on Suomessa edelleen erittäin hyvä ja joidenkin rokotteiden kohdalla kattavuus on jopa hieman parantunut.  Myös rokottamattomuus on yhä hyvin harvinaista. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

Vuonna 2018 syntyneistä yli 98 prosenttia eli lähes kaikki lapset ovat saaneet kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen. Monissa kunnissa kaikki lapset saavat viitosrokotuksen. Kattavuus on yhtä hyvä kuin vuonna 2017 syntyneillä lapsilla viime vuonna. 

Rotavirusrokotteen on saanut 93 prosenttia ja pneumokokkirokotteen lähes 97 prosenttia vuonna 2018 syntyneistä lapsista. Luvut ovat samaa luokkaa kuin viime vuonna. 

”Molempien rokotteiden suosio on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Olen ilahtunut siitä, että kasvua on ollut etenkin länsirannikolla, missä rokotuskattavuus on perinteisesti ollut hieman muuta maata matalampi”, kertoo THL:n ylilääkäri Ulpu Elonsalo.

Vesirokkorokotteen suosio on jopa hieman noussut viime vuodesta. Rokotteen on saanut reilu 83 prosenttia lapsista, kun vuonna 2017 syntyneillä kattavuus oli noin 80 prosenttia. 

MPR-rokotteen kattavuudessa pientä laskua

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on saanut noin 93 prosenttia 2018 syntyneistä pikkulapsista, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna. 

Suurimmista kaupungeista yli 95 prosentin MPR-kattavuuden saavuttivat muun muassa Espoo, Kuopio ja Jyväskylä. Myös monessa pienemmässä kunnassa MPR-rokotteen kattavuus on erinomainen. 

”Vaikka koko maan tasolla kattavuus näyttää hieman laskeneen, on paljon kuntia, joissa MPR-rokotteen kattavuus on erittäin hyvä. Monissa suurissa kunnissa MPR-rokotuskattavuus on selvästi aiempaa heikompi. Tarvitsemme vielä lisää tietoa laskun syistä. Teemme yhteistyötä kuntien kanssa ja selvitämme muun muassa tiedonsiirtoon liittyviä puutteita”, Elonsalo sanoo.

Hyvin harva lapsi on rokottamaton 

Rokottamattomuus on Suomessa harvinaista.  Lapsi katsotaan rokottamattomaksi, jos hän ei ole saanut yhtään rotavirus-, pneumokokki-, MPR- ja viitos- tai nelosrokotetta. 

Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluiän saavuttaneista 6–7-vuotiaista lapsista ilman kaikkia perusrokotuksia jää enää vain 0,7 prosenttia. 

Kattavuustiedot perustuvat valtakunnalliseen rokotusrekisteriin 

Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin tietoihin. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla vielä hieman rokotusrekisterin lukuja korkeampia. 

THL, ohjelmistotoimittajat ja terveyskeskukset tekevät yhteistyötä, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja. 

Lisätietoja

Karttaesitys lasten rokotuskattavuuksista
(THL)

Karttaesitys rokottamattomien lasten osuuksista eri alueilla ja Suomessa
(THL)

Lasten rokotusohjelma
(THL)

Ulpu Elonsalo
ylilääkäri
THL
[email protected]

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto rokotukset - thlfi