Pneumokokin bakteerityypit, jotka eivät sisälly pneumokokkirokotteeseen, aiheuttavat yhä merkittävää tautitaakkaa iäkkäillä aikuisilla
Streptococcus pneumoniae eli pneumokokki voi aiheuttaa vakavan infektion, kuten keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen. Pneumokokki on tärkeimpiä bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen, eli bakteerimeningiitin aiheuttajia maailmassa. Siitä on tunnistettu sata eri serotyyppiä, joista tärkeimmät sisältyvät nykyisiin pneumokokkirokotteisiin.
Väitöstutkimuksessaan Aleksandra Polkowska-Kramek arvioi S. pneumoniaen merkitystä bakteerimeningiitin tautitaakassa, pneumokokin aiheuttaman aivokalvontulehduksen ilmaantuvuuden pitkän aikavälin kehitystä, sekä 10-valenttisen pneumokokkikonjugaattirokotteen (PCV10) väestötason vaikutuksia pneumokokin aiheuttaman aivokalvontulehduksen epidemiologiaan Suomessa ja Puolassa.
Vuosina 1998–2014 pneumokokki oli yleisin aivokalvontulehduksia aiheuttava bakteeri Suomessa. Se oli myös tärkein kuolemaan johtaneen aivokalvontulehduksen aiheuttaja aikuisväestössä.
Pneumokokin aiheuttaman aivokalvontulehduksen ilmaantuvuus väheni huomattavasti PCV10:n käyttöönoton jälkeen. Iäkkäillä aikuisilla on kuitenkin edelleen huomattava tautitaakka muiden kuin rokoteserotyyppien aiheuttamien pneumokokkimeningiittien lisääntymisen vuoksi.
Pneumokokkitaudin epidemiologia kehittyy jatkuvasti lukuisten serotyyppien vuoksi. Epätäydellinen laumasuoja koko väestössä sekä rokoteserotyyppien korvautuminen haastavat tutkijoita, kunnes kehitetään uudentyyppisiä, tehokkaita ja serotyypistä riippumattomia pneumokokkirokotteita.
Aleksandra Polkowska-Kramekin epidemiologian alan väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 10.5.2024 klo 12.00. Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.