Pohjoismainen hyvinvointikeskus: Uusi Vammaisalan pohjoismainen yhteistyöohjelma 2023–2027 on hyväksytty

Julkaisuajankohta 19.12.2022

Uusi Vammaisalan pohjoismainen yhteistyöohjelma 2023–2027 on hyväksytty. Uuteen pohjoismaiseen vammaisyhteistyöohjelmaan on lisätty: 

  • toimenpiteitä saavutettavuuden lisäämiseksi työmarkkinoilla, 
  • edellytyksiä kokemustenvaihdolle ja osaamisen kehittämiselle ja
  • panostusta lasten ja nuorten vahvempaan ääneen ja osallisuuteen Pohjoismaisessa yhteistyössä.

Ohjelma ohjaa vammaisyhteistyötä seuraavan viiden vuoden ajan.

Vammaispolitiikan tarkoituksena on rakentaa kestävä yhteiskunta, jossa ketään ei jätetä ulkopuolelle. Pohjoismaat työskentelevät yhdessä vammaisten henkilöiden kanssa laatimalla strategisen yhteistyöohjelman. Uusi ohjelma hyväksyttiin 15.12.2022 ja se on voimassa kaudelle 2023–2027.

"Vammaisalan pohjoismainen yhteistyöneuvosto on Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvoa-antava elin.  Neuvosto on ottanut kantaa siihen, mitä ohjelman pitäisi sisältää", sanoo suomalainen Anna Caldén, joka istuu neuvoston työvaliokunnassa SAMS:n edustajana.

Keskittyminen ihmisoikeuksiin, osallisuuteen, vapaaseen liikkuvuuteen sekä lapsiin ja nuoriin

Yhteistyöohjelman painopisteitä ovat ihmisoikeudet, osallisuus ja vapaa liikkuvuus, joista jokaisella osa-alueella on monta konkreettista toimenpidettä ohjelmakaudella seuraavan viiden vuoden aikana.

Ohjelma sisältää myös investointeja vammaisten lasten ja nuorten osallisuuteen päätöksenteossa, ja painopisteiden osa-alueet koskettavat myös vammaisten lasten ja nuorten tilanteita. 

Vammaispolitiikan tavoitteena on vammaisten henkilöiden osallisuus kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Politiikka pohjautuu ihmisoikeusnäkökulmaan, joka konkretisoituu YK:n vammaisten ihmisoikeuksien yleissopimuksen, UNCRPD:n, toimeenpanossa.

Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan periaatteisiin kuuluvat kaikkien kansalaisten yhtäläiset mahdollisuudet ja yhtäläinen turvallisuus sukupuoleen, etniseen taustaan, uskontoon, vakaumukseen, toimintakykyyn, ikään tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Kaikilla on sosiaalisten oikeuksiensa nojalla yhtäläinen pääsy terveydenhuoltoon, sosiaalipalveluihin, koulutukseen, kulttuuriin ja työelämään. 

Lue lisää uudesta ohjelmasta

Vammaisalan pohjoismainen yhteistyöohjelma 2023–2027 (Pohjoismainen yhteistyö)

Lähde

Pohjoismainen hyvinvointikeskus: Uusi vammaisohjelma hyväksytty (ruotsiksi, Pohjoismainen hyvinvointikeskus)

Vammaispalvelujen käsikirja vpuutinen - Vammaispalvelujen käsikirja