Poliotapauksia esiintyy edelleen maailmalla – WHO tavoittelee elävästä poliorokotteesta luopumista rokoteperäisten tartuntojen estämiseksi
Tänään 24. lokakuuta vietetään maailman poliopäivää. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta poliosta ja kertoa polion ehkäisemiseen liittyvistä ponnisteluista. Euroopasta polio on saatu hävitettyä, mutta poliotartuntoja esiintyy muualla maailmassa edelleen.
Poliota voidaan estää parhaiten rokottamalla. Vuonna 1988 käynnistyneet Maailman terveysjärjestö WHO:n koordinoimat maailmanlaajuiset rokotuskampanjat ovat vähentäneet taudin esiintyvyyttä yli 99 prosenttia. Polio julistettiin hävitetyksi Euroopasta vuonna 2002.
Taudin täydellinen hävittäminen maailmasta vaatii kuitenkin vielä työtä ja todennäköisesti myös strategian muutoksen, sillä villin polioviruksen lisäksi tautia aiheuttaa rokoteperäinen poliovirus.
Villiä poliovirusta esiintyy edelleen Afganistanissa ja Pakistanissa. Tapauksia on ollut tänä vuonna jo yli 60, mikä on enemmän kuin edellisinä neljänä vuonna yhteensä. Villin polioviruksen jatkuvasta kierrosta kertovat myös lukuisat jätevesilöydökset.
Polion hävittämistä on hidastanut myös rokoteperäisten poliovirusten aiheuttama tauti. Rokotepoliota esiintyy yhdellä 0,5–1 miljoonasta elävällä heikennetyllä rokotteella rokotetusta.
Elävän poliorokotteen virukset voivat muuntua tehokkaasti tautia aiheuttaviksi, ns. VDPV-kannoiksi. VDPV-tapauksia on havaittu tänä vuonna noin 20 Afrikan ja Aasian maassa, heinäkuussa myös Lähi-Idän Gazassa. VDPV-kantoja on tänä vuonna löydetty jo 28 maan jätevesinäytteistä. Rokotelähtöiset VDPV-kannat ovat aiheuttaneet jo useana vuonna enemmän poliotapauksia kuin villi poliovirus.
WHO tavoittelee elävästä poliorokotteesta luopumista
Maailman terveysjärjestö WHO työstää parhaillaan uutta polion juurimisen tiekarttaa usean asiantuntijaryhmän avulla ja uusimpaan tieteelliseen näyttöön perustuen.
Tarkoituksena on päästä kokonaan eroon elävästä poliorokotteesta, vaikka sen tuottama limakalvosuoja, joka suojaa polioinfektiolta, onkin parempi kuin pistettävällä rokotteella, joka ei sisällä elävää virusta.
Elävästä inaktivoituun rokotteeseen siirtymisen kriteereiksi on esitetty villin polioviruksen täydellinen hävittäminen ja rokoteperäisten poliovirusten aiheuttamien epidemioiden eliminaatio ainakin 24 kuukauden ajaksi sekä rokotteiden riittävä saatavuus ja kattavuus.
Siirtymisen aikatauluun vaikuttavat hygieniaolosuhteet, väestöntiheys ja maantieteellinen etäisyys polioepidemioista. Jos kaikki menee suunnitellusti, polion hävittäminen voisi onnistua vuoteen 2029 mennessä.
Suomessa ei käytetä elävää poliovirusta sisältävää rokotetta
Suomessa poliorokotukset alkoivat vuonna 1957 ja suomalaiset ovat hyvin suojassa poliolta.
Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada rokoteperäisen polioviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Rokotteen saa maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Lapset saavat poliosuojan osana viitosrokotetta kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä, ja suojaa tehostetaan 4-vuotiaana. Poliorokotusten kattavuus suomalaisilla lapsilla on korkea, yli 98 prosenttia. Aikuisen on huolehdittava siitä, että hän on saanut elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta.
Tehostetta suositellaan matkustettaessa maihin ja alueille, joissa poliota yhä esiintyy, on esiintynyt lähivuosina tai joihin liittyy lisääntynyt riski taudin leviämiselle maasta toiseen. Jos näissä maissa oleskelu kestää yli neljä viikkoa, tehosteannos tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta. Jos oleskelu näissä maissa kestää alle neljä viikkoa, tehosterokotetta ei tarvita.
THL seuraa poliovirusten esiintymistä jätevesistä
Suomen viimeinen poliotapaus havaittiin vuonna 1985. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa poliovirusten mahdollista kiertoa väestössä etsimällä viruksia jätevesinäytteistä. Jätevesinäytteitä kerätään säännöllisesti viidestä eri kaupungista. Seurattavien viemäriverkostojen alueella asuu noin kolmasosa Suomen väestöstä.
Taudinkuvan perusteella epäillyiltä poliotapauksilta tutkitaan kaksi ulostenäytettä THL:n mikrobiologian yksikössä.
Polio tarttuu hengitysteiden tai suun kautta
Poliotartunnan voi saada hengitysteiden tai suun kautta. Virus kulkeutuu ruoansulatuskanavan kautta suolistoon, jossa se lisääntyy useita viikkoja. Toisinaan virus pääsee leviämään suolistosta keskushermostoon, missä se voi vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen.
Pistettävä poliorokotus suojaa tehokkaasti polion keskushermostovaurioita aiheuttavilta tautimuodoilta.
Lisätiedot
Matkailijan terveysopas: Polio (Terveyskirjasto)
WHO:n poliosivusto: Poliomyelitis (polio)
WHO:n erityissuositukset poliorokotuksista: Poliovirus IHR Emergency Committee
WHO:n rokotusasiantuntijaryhmän syyskuisen kokouksen kooste, mukaan lukien poliorokotukset: Highlights from the Meeting of the Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) on Immunization
Hanna Nohynek (rokotteet)
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 8246
[email protected]
Soile Blomqvist (seuranta)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8490
[email protected]