Rahapelaamisen hinta -viestintäkampanja kannustaa pohtimaan rahapelaamiseen käytetyn rahan määrää
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) käynnistää tänään viestintäkampanjan, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta rahapelaamisen riskeistä ja pelaamiseen käytetyn rahan määrästä, sekä kannustamaan ihmisiä pohtimaan omaa pelaamistaan. Viikoittaiseen rahapelaamiseen käytetyt rahat kasvavat vuosien aikana merkittäviksi summiksi. Kampanja näkyy ja kuuluu radiossa, sosiaalisessa mediassa ja verkkomediassa.
Suomessa rahapelaaminen netissä lisääntyi THL:n uusimman väestökyselyn mukaan yli 45–59-vuotiaiden ja tätä vanhempien ikäryhmässä. Kampanjan kohderyhmänä ovat Suomessa asuvat yli 55-vuotiaat. Rahapelijärjestelmään on tulossa merkittäviä muutoksia, kun Suomessa siirrytään lisenssijärjestelmään, jossa osa rahapeleistä, kuten esimerkiksi verkossa pelattavat kasinopelit ja raha-automaattipelit, avataan kilpailulle. Muutos kasvattaa rahapelien saatavuutta ja lisää todennäköisesti rahapelien markkinointia ja mainontaa.
Summa, joka rahapeleihin kuluu saattaa tulla pelaajalle yllätyksenä. Vaikka viikoittaiset pelisummat tuntuvat pieniltä, ne voivat kasvaa merkittäviksi vuosien mittaan. Esimerkiksi 20 euron pelaaminen viikoittain kumuloituu vuodessa yli tuhannen euron ja kymmenessä vuodessa yli 10 000 euron summaksi.
”Rahapelaamista perustellaan usein rikastumisen toiveella, tai toiveella toteuttaa jokin unelma kuten lomamatka tai jokin suurempi hankinta. Pelaamiseen hävitty raha kumuloituu kuitenkin vuosien aikana merkittäväksi summaksi”, toteaa kehittämispäällikkö Nina Karlsson THL:stä.
Rahapelaaminen on yleistä Suomessa, sillä noin 70 prosenttia aikuisista pelaa rahapelejä ainakin joskus, ja neljännes pelaa viikoittain tai useammin.
”Ihmisiä houkutellaan monin eri keinoin käyttämään enemmän rahaa pelaamiseen. Esimerkiksi pelien nopeatahtisuus vaikeuttaa sen hahmottamista, kuinka paljon aikaa ja rahaa pelaamiseen on käytetty”, Karlsson jatkaa.
Viisi vinkkiä oman rahapelaamisen pohtimiseen
- Kirjaa ylös rahapelaamiseen käyttämäsi raha ja aika nähdäksesi miten paljon rahaa pelaamiseen on kulunut ja miten pelaaminen vaikuttaa arkeesi.
- Aseta budjetti rahapelaamisellesi ja hoida aina arjen välttämättömät raha-asiat ensin.
- Älä yritä voittaa häviämiäsi rahoja takaisin jatkamalla pelaamista tai lainaamalla pelaamiseen rahaa.
- Pidä taukoa rahapelaamisesta ja tarkkaile, miten se vaikuttaa sinuun.
- Jos oma tai läheisesi rahapelaaminen huolettaa, ota asia rohkeasti puheeksi ja hae apua.
Lisätietoja:
Paljonko sinä pelasit rahapelejä viime viikolla?
Oliver Kiviharju
viestintäpäällikkö
029 524 7861
[email protected]