Ravinnon omega-3-rasvahapot saattavat suojata lapsia infektioilta ja tyypin 1 diabeteksen esiasteelta
Omega-3-rasvahapot näyttäytyvät terveydelle edullisina kahdessa tuoreessa tutkimuksessa. Toisessa tutkimuksessa selvitettiin suomalaislasten rasvahappojen saantia ravinnosta ja toisessa, 15 maata kattavassa kansainvälisessä tutkimuksessa, rasvahappojen osuutta veressä lapsilla.
Suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka saavat ravinnostaan runsaasti tiettyjä rasvahappoja, on muita pienempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste. Rasvahapoista erityisesti suurempi pehmeiden rasvojen eli monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen saanti oli yhteydessä pienempään diabeteksen esiasteen riskiin.
Kansainvälisessä TRIGR-tutkimuksessa suurempi omega-3-rasvahappojen osuus syntymän aikaan napaverestä mitattuna ja 6–18 kuukauden iässä pienensi riskiä sairastua joihinkin infektioihin ennen 18 kuukauden ikää. Infektioiden määritys perustui veren mikrobivasta-ainetasoihin, ja tarkastelussa oli yli 10 eri infektioita aiheuttavaa mikrobia. Tässä tutkimuksessa verestä mitattu korkeampi D-vitamiinipitoisuus ei pienentänyt infektioriskiä.
Tulokset tukevat käsitystä siitä, että ravinnon omega-3-rasvahapot saattavat suojata tyypin 1 esidiabeteksen kehittymiseltä ja varhaisilta infektioilta.
Hyviä omega-3-rasvahappojen ruokalähteitä ovat rasvaiset kalat, kasviöljyt, erityisesti rypsiöljy sekä tietyt pähkinät ja siemenet, kuten saksanpähkinä ja pellavansiemen. Pienet lapset saavat omega-3-rasvahappoja myös äidinmaidosta ja äidinmaidonkorvikkeista.
Lisätietoa
Suvi Virtanen
tutkimusprofessori, THL
puh. 029 524 8729
[email protected]
Leena Hakola
tutkijatohtori, Tampereen yliopisto
[email protected]