Riskiryhmien on tärkeää suojautua kuuman sään terveyshaitoilta – myös koronatartuntojen ehkäisy tulee huomioida helteellä
Kuuma sää ja hellejaksot ovat terveysriski myös Suomessa. Vakavien terveyshaittojen riski kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin. Voimakkaista ja pitkittyneistä, joitakin viikkoja kestävistä helleaalloista voi Suomessa aiheutua jopa joitakin satoja kuolemia.
Koronavirustartuntojen ehkäisyyn liittyvä suositeltu eristäytyminen ja lähikontaktien välttäminen voivat lisätä helteestä aiheutuvien terveyshaittojen riskiä, jos riskiryhmään kuuluva ei saa apua hellehaittojen ehkäisyssä tai uskalla poistua tukalan kuumasta asunnosta. Riskiryhmiin kuuluvat saattavat myös vältellä tartunnan pelossa hoitoon hakeutumista.
Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti ja viilentää kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen tai kylmäkääreiden avulla.
Pidä sisätilat viileinä
Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.
”Ikkunat tulisi suojata auringonpaisteelta ja pitää kiinni silloin, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Sisätilat kannattaa tuulettaa illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä”, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.
Jos sisätilat kuumenevat hyvin herkästi, kannattaa riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävän jäähdyttimen tai ilmalämpöpumpun asentamista.
Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Tuulettimen käyttö voi kuitenkin lisätä koronavirustartuntojen riskiä.
”Korona-aikana tuulettimen käyttöä tulee välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee enemmän kuin yksi henkilö. Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. Jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa henkilöltä toisen luo”, Kollanus toteaa.
Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, muutaman tunnin päivässä voi viettää jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Myös koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa poistua kuumasta asunnosta.
Vältä kuitenkin ihmisjoukkoja, säilytä turvaväli ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Älä hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.
Pidä yhteyttä riskiryhmiin kuuluviin läheisiin
Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheisten hyvinvoinnista.
”Riskiryhmiin kuuluvien vointia kannattaa tiedustella päivittäin, korona-aikana ensisijaisesti puhelimitse tai muiden etäyhteydenpitovälineiden avulla. Tarvittaessa läheisen luo saa ja pitää mennä antamaan apua kuumuudelta suojautumisessa”, Kollanus toteaa.
Riskiryhmien luona vieraillessa tulee välttää kättelyä, halailua ja muuta lähikontaktia sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja kosketuspintojen puhdistamisesta. Suu ja nenä kannattaa suojata kertakäyttöisellä nenäliinalla, jos kasvomaskia tai suu-nenäsuojusta ei ole saatavilla. Pitkiä vierailuja tulee välttää.
Koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvan luona ei tule vierailla, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektioon viittaavia oireita.
Hakeudu tarvittaessa hoitoon
Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi lämpösairauksiin liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.
”Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin”, Kollanus sanoo.
Jos ilmenee voimakkaita lämpösairauksiin viittaavia oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.
Lisätietoa
Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle
Korona – ohjeita yli 70-vuotiaille
Virpi Kollanus
tutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 6392
[email protected]